Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Fairphone är en del av miljötänket på Ekobanken

 Maria Flock Åhlander på Ekobanken väljer Fairphone.
Maria Flock Åhlander på Ekobanken väljer Fairphone. Bild: Bild: Yvonne Perkins

ETC Medlem.

På medlemsbanken Ekobanken i Järna provade man den etiska mobilen Fairphone redan 2016 och efter en utvärdering är det den enda mobil banken använder. – För oss är det viktigt att ta ställning, säger vd Maria Flock Åhlander.

Den grundläggande värderingen bakom med- lemsbanken Ekobanken är att använda pengar som verktyg för att visa vägen mot hållbarhet miljömässigt, socialt och kulturellt. Fairphone blev därför ett ganska självklart val, berättar Maria Flock Åhlander, vd på Ekobanken.

– För oss är det viktigt att ta ställning. Det gör Fairphone och det ville vi stötta, säger hon.

När det gäller prestandan är Fairphone inte det ledande märket för tekniska innovationer, men Eko- banken är nöjda och har inte sett några begränsningar utifrån sina behov.

– Fairphone är lite dyrare än liknande mobiler men vi tog med i kalkylen att den är modulbaserad, vilket gör att livslängden blir mycket längre. Teknikutvecklingen är så snabb nu, så det känns bra att kunna byta ut och uppgradera enstaka delar, till exempel kameran. Det vi köper ska kunna hålla länge, det ska inte vara köp och släng, säger Paul Granstedt, IT och säkerhetschef på Ekobanken.

Centralt redskap

Telefoner är ett centralt redskap i all kommunika- tion och kundservice för bankverksamheten, sär- skilt i dagar som dessa då kundbesök undanbedes på grund av smittrisken för covid-19.

Förutom själva tillverkningen av mobiler så genererar även användningen av dem stora utsläpp.

– Än så länge har Ekobanken inte miljömärkta mobilabonnemang, eftersom det inte fanns när detta skulle upphandlas, men det finns med i tanken nu. Serverhallar är också en jätteviktig del, men där har vi system som driftas från Danmark. Vi ställer frågor till dem, men vissa delar kan vi inte välja bort, beroende på att det ligger hos underleverantörer, säger Maria Flock Åhlander.

Solcellsladdat

Själva laddningen av mobilerna sker dock genom närproducerad el, från solceller på taket till ladan på Skäve gård där Ekobanken har sina lokaler.

Ekobanken arbetar med hållbarhet i det lilla och det stora. Lokalt anlitar man en daglig verksamhet för sin postleverans och internationellt är föreningen med i nätverket Global Alliance for Banking on Values, där 64 banker från hela världen ingår.

– Vi har alla transparens och hållbarhet som drivkraft. I nätverket har vi skrivit under Climate Change Commitment, vilket innebär att vi samlar in och redovisar våra låntagares klimatpåverkan, för att kunna se hur utsläppen kan minskas, säger Maria Flock Åhlander.

 

Fakta om Fairphone

Fairphone tillverkar världens första etiska mobil, byggd för att hålla längre. Fairphone är androidbaserad och håller hög kvalitet och prestanda. Den är modulbaserad för att enkelt kunna repareras eller uppgraderas istället för att slängas. Det

gör att många av de råvaror och metaller som används vid tillverkningen kan användas bättre och längre.

Fairphone är tillverkad utan konfliktmineraler och delvis av återvunna material. Det är också den första mobiltelefonen som använder sig av Fairtrade-märkt guld i sin produktion. En del av företagets vinst går till en fond för att förbättra villkor och löner för fabriksanställda.

Läs mer om ETC Mobil och Fairphone här

Fakta om ETC Mobil

Fairphone säljs i Sverige av ETC Mobil. ETC Mobil är det första mobilabonnemanget som märkts med Bra miljöval. Av abonne- mangsavgiften går varje månad 20 kronor oavkortat till utbyggnad av solceller i Sverige. Efter några år har abonnenten därmed betalat av klimatkostnaden

för tillverkning och användning av sin mobiltelefon.

00:00 / 00:00