Hoppa till innehållet

ETC-företagen

ETC bygger 20 nya solcellsparker

ETC Elproduktions solcellspark i Katrineholm har vuxit bit för bit sedan 2007.  Med din hjälp bygger vi 20 nya parker runt om i landet.
ETC Elproduktions solcellspark i Katrineholm har vuxit bit för bit sedan 2007. Med din hjälp bygger vi 20 nya parker runt om i landet.

ETC El.

För att sprida solelen till fler kommuner, byar och – kanske framförallt –för att göra mer ren energi bygger vi 20 nya solcellsparker runt om i landet. Men vi behöver din hjälp.

ETC Elproduktions solcellsparker har blivit en liten succé. De växer hela tiden och utvecklas tekniskt bit för bit. Idag kan vi som arbetar med företaget bygga nya parker till lägre pris än nånsin tidigare. Vi har också tagit fram en teknik där vi med egna ställningar, solceller och batteri kan göra mikrosolcellsparker som kan placeras var som helst där det finns ett elnät. Vi behöver inte längre stora transformatorer eller nya elnät, vi kopplar in på befintliga kablar (upp till 126 A). Den här typen av mikrosolcellsparker är unika, då vi genom egna batterilager kan skicka ut solel i elnätet dygnet runt eller när det är som mest lönsamt (det vill säga när behovet är som störst).

Nu vill ETC Elproduktion bygga ut – och det kraftigt. Men istället för att bygga två eller tre större parker har vi beslutat att nästa år satsa på 20 stycken miniparker som placeras ”varsomhelst” i Sverige. Vi gör det för att sprida solceller till fler byar och kommuner. Och för att göra mer ren el såklart.

Vill du vara med?

Här är några alternativ på hur du kan hjälpa oss förverkliga projektet. 

Har du mark? Vi behöver låna en plätt per park. Det behöver vara ett skuggfritt område, kanske en stenig äng eller ett oanvänt område nära ett elnät. Normalt sett behöver vi 1 000 kvm per park, men det kan diskuteras.

Vill du vara med och finansiera? Via ETC Sol kan du spara dina pengar med 2 procent ränta. Då får du andelar i parkerna (en andel som du sen säljer tillbaka om du behöver pengarna till någonting annat).

Vad räcker elen sedan till? Jo, med 20 stycken solcellsparker runt landet kan vi göra minst 2 MW ren el. Den räcker till många tusen lägenheter mitt på dagen och säljs till ETC El:s kunder. Nej, det här är inte en dröm, det är ett projekt vi redan startat. I dagarna sätter vi ner första spadtaget i en park i Gnesta. Vi diskuterar också en anläggning i Timrå och en till på Tjörn. Och sen har vi spännande möjligheter i Kopparberg. Men var är Småland? Halland? Värmland och Stockholm?

Hör av dig till elproduktion@etc.se om du kan hyra ut mark i minst 25 år framåt.

Spara i sol gör du via ­etcsol@etc.se. Och ­självklart kan en del av ­solelen kopplas in direkt till dig som bor nära.

00:00 / 00:00