Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Elcertifikatmätaren kan nu fås trådlös

Vi har tagit fram en enkel mätare som via internet rapporterar varje producerad Watt och sen får du elcertifikat när du nått 1 MWh.
Vi har tagit fram en enkel mätare som via internet rapporterar varje producerad Watt och sen får du elcertifikat när du nått 1 MWh.

Dagens ETC

Vi mäter din solcellsproduktion innan du konsumerar elen, det betyder att hela din produktion blir elcertifikatsberättigad. Nu kan vi även erbjuda 3G uppkoppling.

Vi har jobbat i ett halvt år med Egen Els elcertifikatmätare. Tjugotalet provanläggningar har testats, nya program utvecklats och nu är vi klara för försäljning.

Egen el och Emulsionen har en mätare som kan rapportera på ett sånt sätt att alla kan få elcertifikat. Vi mäter din solcellsproduktion innan du konsumerar elen, det betyder att hela din produktion blir elcertifikatsberättigad, inte bara den el du exporterar en solig dag.

Nu kan vi även erbjuda 3G uppkoppling till Elcertifikatmätaren. Me denna behöver alltså inte fast kabel till router eller modem anslutas. Utrustningen kostar 400 kr och vi tar ut en något högre avgift på intäkten ifrån de producerade elcertifikaten för att täcka kostnaden för abonnemanget (två procentenheter högre än det normala vilket blir 22% på första 1000 kr/år och 12% utöver det). Tjänsten har god täckning och fungerar på alla platser där Tele2, "Tre" eller Telia mobiler går att använda.

Vad är elcertifikat?

Systemet med elcertifikat infördes för att stödja mer förnybar energi i Sverige. Det är mycket stora pengar som gått till uppgraderade små vattenkraftverk, vindkraftverk och bioenergi. Men inget till egen elproducenters solel.

Systemet är nämligen alldeles för krångligt för privatpersoner. Mätarna har varit för dyra och rapportsystemet mycket undermåligt. Det vi gjort är att vi tagit fram en enkel mätare som via internet rapporterar varje producerad Watt och sen får du elcertifikat när du nått 1 MWh. Det brukar bli ca 200 kr. Du behöver Wifi i huset för att det ska fungera. Vi köper sen elcertifikatet i vårt elbolag ETC el. Emulsionen sköter alla rapporter och statistik och den tjänsten kostar 20% av de första 1000 kr i elcertifikat och sen 10%.

Du kan givetvis sköta allt själv men det är rätt krångligt.

Eftersom det här är ett samarbetsprojekt med Egen els kunder och ETC el har vi bestämt att alla som köpt solceller via Egen el eller är ETC el kunder får köpa mätaren för 1900 kr. Alla andra har den för 2900 kr.

 

Mätaren ska installeras av en elektriker på ledningen som går ut från växelriktaren (innan proppskåpet). Givetvis kommer vi föreslå denna elmätare till alla nya kunder så den kan installeras samtidigt som växelriktaren i framtiden.

Funkar det för alla solcellsanläggningar?

Ja. Alla som är kopplade till nätet.

Och den stora fördelen?

Ja, du får ytterligare ca 20 öre i ersättning per tillverkad solcells kWh. Man kan tycka att detta borde Energimyndigheten löst för länge sen.

Men nu är det gjort.

Skaffa dig Egen Els elcertifikatsmätare. Du har rätt till elcertifikat. Använd det!

PS. Du köper mätaren här. Om du inte är kund hos egen el eller ETC el, köper du den här. Glöm inte att fylla i banketten så elcertifikatsmätningen kan gå igång.

Mer information om mätaren hittar du i vårat produktblad.

Egen els mätaren är framtagen i samarbete med EU projektet Inertia.