Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Elbil säljer bäst i Danmark

Bild: Bild: Paul Sakuma/AP

Dagens ETC

Nu toppar en elbil listan över Danmarks mest populära bilar. Men även i Sverige växer intresset för miljöbilar stort bland bilisterna. – Fler och fler får upp ögonen för elbilar som ett ­alternativ, säger Björn ­Nykvist, forskare på SEI, till Dagens ETC.

De är tysta, smidiga och utsläppsfria – allt fler väljer klimatsmarta bilar.

I december slog amerikanska elbilen Tesla rekord och blev den mest sålda bilen i Danmark med 1 248 personbilar, enligt siffror från branschorganisationen De danske bilimportörer. Det är första gången någonsin som en elbil toppar listan.

Ändrade skatteregler vid årsskiftet är en orsak till topp­noteringen, menar Björn Nykvist, forskare på Stockholm environment institute (SEI).

– Det är en tillfällig peak. I Norge och Danmark har man tidigare sluppit betala registreringsavgiften som är väldigt dyr om man köper en elbil. Nu fasas de här reglerna gradvis ut så det blir dyrare efter årsskiftet, säger han till Dagens ETC.

– Men intresset för både elbilar och hybrider ökar stadigt. Med ett större utbud av bilar på marknaden och fler alternativ med till exempel längre batterier ökar efterfrågan.

Läs hela artikeln på etc.se.