Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Ekobönderna som efterskänkte sina lån till Dagens ETC:s insamling

ETC-företagen

Tommy Öhman och Inga Philippsson är två av över 1 100 personer som har stöttat Dagens ETC:s insamling för att satsa på journalistik.

Tommy Öhman och Inga Philipsson har varit prenumeranter på Dagens ETC i många år och har också varit med och lånat ut pengar till olika satsningar från tidningen. När de började avveckla sitt ekologiska familjelantbruk, som nu drivs av den fjärde generationen i familjen, blev det lite pengar över. De valde då att helt efterskänka sina tidigare lån till Dagens ETC:s insamling för att satsa på grävande journalistik.

–  Det är så jävla frustrerande med den här samhällsutvecklingen, man blir tokig. Jag förstår inte hur folk tänker, det är något fel på utbildningssystemet. Det finns hur mycket som helst att jobba med och det Dagens ETC gör är guld värt, säger Tommy Öhman.

På Åloppe Lantbruk i Uppland var man tidigt ute med att satsa på ekologisk produktion, berättar Tommy.

Redan 1989 tog de de första stegen mot ett ekologiskt lantbruk. De nötkreatur som finns på gården utfodras bara med gräs och örter från gårdens egna åkrar.

– Det blir ingen import och ingen miljöbelastning på så vis, utan snarare tvärtom med betande djur och biologisk mångfald.

Det var också intresset för klimat och politik som gjorde att han fick upp ögonen för Dagens ETC, berättar han.

Hur hörde du talas om Dagens ETC från början?

– Jag har alltid röstat socialistiskt och vi har haft ett intresse av socialistiska tidningar, men det har ju inte funnits något större utbud tyvärr. Jag tycker därför att det är så viktigt hur ni lyfter upp olika frågor och hur övriga pressen har börjat upptäcka att Dagens ETC finns, det är fantastiskt.

Vad har du för förväntningar av insamlingen?

– Upplägget ni har får folk att få upp ögonen för hur saker hänger ihop, för ofta annars om man börjar prata om socialism så stänger människor ner på något vis. Jag hoppas ni kan satsa ännu mer på journalistiken, det finns hur mycket som helst att jobba med.

 

Dagens ETC är Sveriges enda oberoende röda och gröna dagstidning. Feministisk. Med en klimatredaktion som drivs av att rädda den här planeten som andra gör allt för att förstöra. Antirasistisk. Med en övertygelse om att rättvisa skapar ett bättre, lyckligare samhälle.

Prenumerera här för bara 39 kr/vecka för att få full tillgång till allt material som idag är låst på vår sajt.

 

Vill du stötta vår insamling för att göra Dagens ETC dubbelt så stark, dubbelt så bra?

Donera ett engångsbelopp
Bidra med en slant varje månad under ett år
Ge bort en eller flera prenumerationer

Du kan också swisha valfritt belopp till 123 401 87 68.

Ämnen i artikeln