Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Dagens ETC kan vinna pris för årets tidskrift

Bild: Bild: Montage

ETC-företagen

I fredags blev det känt att Dagens ETC är nominerad till Tidskrifts­priset, i kategorin årets tidskrift. ”Läsarna har ju redan sagt sitt, att de uppskattar vart vår dags­tidning är på väg, men det är inte alls dumt att få ett erkännande även av branschen”, säger chef­redaktör Andreas Gustavsson.

Tidskriftspriset delas ut varje år av organisationen Sveriges tidskrifter, som samlar drygt 4 000 tidningar och magasin. I den kategori som Dagens ETC nominerats till – Årets tidskrift populärpress – har tidigare bland  Expo, Kit och Fokus kammat hem segern. Prisutdelningen äger rum den 10 november.

Så vad betyder det här för Dagens ETC?

– Vi har redan satt den lilla nomineringsmedaljen på omslaget. Så ja, självklart är det här ett erkännande, säger Andreas Gustavsson.

– Jag tar det som ännu ett bevis för att Dagens ETC är på väg att bli något annat än vad vi var direkt när vi började 2014. Inte mindre politisk, men desto mer säker i att leverera journalistik av absolut högsta klass. Jag tror att den framåtrörelsen är ganska uppenbar. På ett sätt är den ju mätbar, som att vi ökat från drygt ­9 000 till nästan 13 000 prenumeranter på bara ett år, eller som att våra artiklar sprider sig längre än vad de gjort tidigare. Jag noterade till exempel att Nooshi Dadgostar (V) i lördags fick jobbiga frågor av Ekot om Cementa, just utifrån en Dagens ETC-artikel.

 

Svensk demokrati behöver medier som vågar, som inte backar undan, som värnar sitt oberoende. Beställ idag så får du prova en hel månad med Dagens ETC för bara 39 kronor (ordinarie pris 199 kronor). Avsluta när du vill.

Beställ här

 

”Bitarna faller på plats”

Nomineringen nämner särskilt god journalistik och starka avslöjanden. Det här är något som redaktionen ständigt arbetar med, säger nyhetschef Hanna Thåström.

– Vi är fortfarande inte många journalister, om man jämför med de största mediehusen. Men vi är ett sammansvetsat gäng reportrar, redaktörer, fotografer och redigerare som varje dag ger allt för att prenumeranten ska få bästa möjliga tidning, så relevant och aktuell det bara går.

Hur kan Dagens ETC göra så pass stora avslöjanden?

– Duktiga journalister som kan gräva, det är grunden. Men sedan har vi också mer än tidigare skapat rätt förutsättningar.

– Med varje avslöjande blir det ­också mer naturligt att tipsa ­Dagens ETC. Många märker att vi har ­kapaciteten, säger Ulrika Lindahl, också nyhetschef.

– Det är första gången Dagens ETC nomineras till Tidskriftspriset. Jag tror inte att det är en slump att det sker nu. Bitarna börjar helt enkelt falla på plats.

Siktar mot valet 2022

2022 blir ett valår. Nästa steg i utvecklingen blir att förbereda Dagens ETC för det, med en satsning på journalistik som kan både ­granska men också driva den ­politiska debatten.

– Där diskuterar vi just nu de ­exakta formerna. Men vi känner att vi har hittat vårt recept, säger ­redaktionschef Signe Lidén.

Vad består det av?

– Att tidningen fortsatt ska göras i nära dialog med prenumeranter och inte minst alla gräsrotsfinansiärer, som har stor del i att vi kunnat höja dagstidningen senaste året. Det har inte varit gratis. Men varje krona har gått till att göra en starkare Dagens ETC. Jag hoppas att vi har med oss våra läsare i att ta ytterligare kliv nu. Vi har alltid siktat mot valet i september. Det är då vi ska vara som bäst.

Nomineringen

”Ett nätapotekslager där det förekommer allvarliga ­oegentligheter, grava uppgifter om en stjärnkock, poliser som inte kan bete sig på sociala medier. Dagens ETC har vågat satsa på god journalistik inom områden som engagerar läsekretsen, något som lönat sig i både nya prenumeranter och genomslag. ­Med starka avslöjanden har en liten aktör kunnat tävla mot de stora och visat att det finns hopp och en framtid för journalistik som är på tårna.”

Granskningarna som räknas upp

Apotea

Anställda på lagret i Morgongåva vittnar om en sjuk företagskultur med ständig kameraövervakning och hotfulla sms från Pär Svärdson, ägare och vd.

Stjärnkocken

Stefano Catenacci använde sitt berömda kök för att trakassera unga kvinnor, tafsa på dem, och kräva sex i utbyte mot karriärlyft.

Polisen i sociala medier

Skulle en socialsekreterare fota och lägga upp effektsökande bilder på medborgare i utsatta situationer? Nej, men för många poliser är det vardagsmat.

Ämnen i artikeln