Hoppa till innehållet

HOTET FRÅN TECHJÄTTARNA

Apples nya åtgärd kan förvandla din telefon till ett spionverktyg

Dagens ETC

Apple vill börja söka igenom alla användares fotoalbum i jakt på barnporr. Ett vällovlig syfte – men som riskerar förvandla din telefon till ett spionverktyg i jakt på mycket mer än så.

Microsoft, Facebook och Google har sedan länge granskat bilder som laddats upp via bolagens tjänster för att stoppa spridning av övergreppsbilder. Samtidigt har Apple slagit sig för bröstet för att deras användares data är krypterad och säkrad från insyn, till och med från dem själva.

Men förra veckan meddelade Apple att de nu ska börja genomsöka alla bilder som lagras på Iphones och Ipads och matcha dem mot ett register med barnpornografi.

Skillnaden jämfört med andra filter är att Apples granskning kommer att ske direkt på användarnas mobiltelefoner. Varje enskild Iphone kommer att förses med en databas innehållandes digitala fingeravtryck från kända barnporrbilder, som sedan jämförs mot bilderna på telefonen. Eventuella matchningar rapporteras in till Apple och verifieras manuellt.

Åtgärden har väckt massiv kritik från flera tunga säkerhetsexperter. Programvaran vet nämligen inte hur en barnporrbild ser ut – den jämför bara fingeravtrycken i databasen, som potentiellt lika gärna kan bestå av bilder från demonstrationer eller porträtt på Dalai Lama.

Enligt Apple är detta ingen risk, men för utomstående blir det svårt att verifiera.

Att stoppa barnporr är ett vällovligt syfte, men värt att påminna sig är att företagets främsta lojalitet fortfarande ligger hos aktieägarna.

Apple har nu skapat en infrastruktur som granskar och rapporterar oönskat innehåll i miljontals enheter världen över utan insyn.

Samtidigt framkom tidigare i år att Apple böjt sig för Kinas krav att lagra invånarnas mobildata inom landet så att regimen enklare kan övervaka trafiken.