Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Berättelsen bakom berättelsen: Fem bestialiska mord

Leopard förlag.

Under några år sätter den legendariska Salaligan skräck i Sverige. De gasar och bränner ihjäl sina offer och polisen står handfallen. Nu kommer dokumentären om ett av Sveriges mest kända kriminalfall, om männen bakom brotten, men också om Sverige under 30-talet, poliser utan bilar och gangsterglorifiering. Dokumentären baseras på Anders Sundelins bok Den magiska cirkeln utgiven av oss på Leopard. Och formatet i sig är en nyhet.

Vi kallar formatet ljuddokumentär eller ibland poddbok – en korsning av bok och podd kort och gott! Idén bakom formatet är enkel: vi låter våra författare berätta om sina böcker, det ljudläggs med stämningsljud och arkivmaterial. Ibland kanske vi lägger till extramaterial med frågorna som läsaren inte fått tillfälle att fråga författaren; hur fick du idén till boken? Hur gick det sen? Varför tror du att huvudpersonen gjorde så där egentligen? Resultatet blir en dramatisk berättelse som du kan ta del av i dina lurar. Förhoppningsvis kommer du ännu närmare författaren och berättelsen!

Formaten är nytt och ingen kan väl egentligen svara på om du som läsare kommer gilla det eller ej. Själv tror jag att formatet har framtiden för sig! Vad innebär det nya formatet då för oss på förlagen? Har den traditionella pappersboken spelat ut sin roll?

Den magiska cirkeln

Här kan du lyssna på boken


Nä, pappersboken kommer finnas kvar. I själva verket läser vi mer i Sverige än någonsin, men den tekniska utvecklingen gör att vad vi tänker på som en bok kommer att utvecklas över tid.

När jag kom till förlagsbranschen för tiotalet år sedan så var e-boken i ropet. Alla förutspådde pappersbokens död och ville investera i plattformar för det nya epubformatet. Så mycket till revolution blev det ju inte, men ljudboken däremot, en doldis som mest setts som ett hjälpmedel för synskadade, växte fullkomligt explosionsartat!

Hur en läsare idag vill ta till sig en bok varierar, inte alltför sällan kan hon lyssna på en bok på tunnelbanan hem och fortsätta i en pappersbok i sängen på kvällen (eller tvärtom). Hur läser du själv idag?

Som förlag ska vi inte lägga oss i hur du som läsare vill ta till dig våra berättelser. Tvärtom ska vi finnas på alla plattformar du som läsare använder och i så många format som möjligt. Egentligen är skillnaden inte så stor, och uppdraget som förlag är ändå alltid detsamma; att tillsammans med författaren förädla berättelsen och se till att du som läsare hittar fram till den.

Det uppdraget gällde förr och det gäller fortsatt, nu har vi bara fler möjliga format och plattformar att möta läsaren och lyssnaren på. Nu senast heter formatet poddbok eller ljuddokumentär. Själv är jag övertygad om att förlagens kompetens bara blir viktigare i den nya utvecklingen.

MOA ELF KARLÉN

Om boken

Ljuddokumentären är baserad på boken Den magiska cirkeln - hela historien om Salaligan av Anders Sundelin. Här kan du köpa boken.

Vår berättelse

På Leopard förlag anser vi att litteratur är ett viktigt verktyg för att kunna förstå och kommunicera med andra människor, och det är därför extra viktigt för oss att ge ut litteratur som speglar vårt samhälle och gör avtryck. Hos oss kan du hitta allt från intressanta biografier till böcker inriktade på historia, reportage, populärkultur samt skönlitteratur från Afrika och Asien.

Vill du veta mer om våra böcker så är du mer än välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev eller att kika in på vår hemsida. Här hittar du mer information om vilka vi är, och också vår webbshop där du enkelt kan beställa riktigt bra böcker till bra priser!

Viktigt att säga är också att all den litteratur du köper hos oss klimatkompenseras i ETC:s solparker runt om i Sverige. Tack för att du stödjer oberoende litteratur!