Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Australien satsar på tomater och solenergi

Anläggningen i Port Augusta, Australien.
Anläggningen i Port Augusta, Australien. Bild: Bild: Sundrop

Dagens ETC.

Att solel och tomater är något som går bra att kombinera vet vi på ETC, som driver det crowdfundande projektet ETC Tomat. I Australien har en jätteanläggning på 20 hektar nu invigts som kombinerar just solenergi med tomatodlande.

I Port Augusta i centrala Australien har en jätteanläggning på 20 hektar som kombinerar solenergi och tomater just invigts. All energi till odlingen, så väl uppvärmning som kylning, kommer från ett soltorn mot vilket 23 000 speglar koncentrerar solens strålar och värmer vatten för att skapa el. Energin används för att driva hela odlingsanläggningen och för att omvandla havsvatten till sötvatten, vilket sedan används för de hydroodlingar som tomaterna växer i.

På så vis behöver man inte göra sig beroende av att det ska finnas odlingsbar jord, utan kan odla plantorna direkt i vatten som sedan förses med de näringsämnen som behövs för att tomaterna ska kunna växa.

– Med tanke på jordens ökande befolkning var vi tvungna att försöka göra något mot vatten- och matbrist, förklarar Reiner Wolteberbeek, chefstekniker på Sundrop.

Grön sysselsättning

Anläggningen avsaltar en miljon liter havsvatten dagligen – vilket på årsbasis motsvarar 180 bassänger med olympiska mått – och kan lagra 115 miljoner vatten till de 180 000 tomatplantorna.

Den första testanläggningen som Sundrop byggde kom till 2009 och då var man bara två anställda på företaget. Idag sysselsätter den solenergidrivna tomatodlingen nästan 200 anställda.

00:00 / 00:00