Hoppa till innehållet

ETC-företagen

2015 blev ett rekordår för förnybar energi

Rabia Ferrouki vid Internationella byrån för förnybar energi.
Rabia Ferrouki vid Internationella byrån för förnybar energi. Bild: Bild: Wambi Michael/IPS

Dagens ETC.

Nya siffror visar att 2015 var ett rekordår för investeringar i förnybar energi. Enligt en rapport från Bloomberg New Energy Finance uppgick de globala investeringarna i förnyelsebar energi till rekordhöga 329 miljarder dollar förra året, skriver Dagens ETC.

Under de senaste fem åren har den installerade kapaciteten av solenergi ökat sju gånger medan den installerade kapaciteten av vindkraft mer än fördubblats. De globala investeringarna i förnybar energi har ökat sex gånger under det senaste decenniet och ökningen ser ut att fortsätta, uppger Internationella byrån för förnybar energi, Irena.

– På bara ett år har förnyelsebar energi bidragit till att Europa har minskat utsläppen och minskningen motsvarar Spaniens årliga utsläpp. Men precis som resten av världen måste vi nu anstränga oss ytterligare för att uppfylla våra åtaganden när det gäller förnyelsebar energi. Andelen förnybar energi inom EU ska vara minst 27 procent 2030, säger EU-kommissionens klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Allt större intresse

Klimatavtalet i Paris i december har ökat fokus på förnyelsebar energi i globala energisystem. Det konstaterades vid det senaste mötet för Internationella byrån för förnybar energi som nyligen hölls i Abu Dhabi. Investeringarna i förnyelsebar energi väntas fortsätta växa trots att priset på fossila bränslen sjunkit.

– Världens ledare kom överens om ett avtal där den globala uppvärmningen ska hållas under två grader, med sikte på 1,5 grader. Det kommer att ha stor betydelse för framtiden, säger Adnan Z Amin, generaldirektör för Irena.

Läs hela artikeln.