Hoppa till innehållet

ANALYS / Lars Palmgren

Vem är den mystiske Alex Saab?

”Fallet Alex Saab rymmer många underligheter. Men några spontana utbrott av solidaritet handlar det inte om. Såväl väggmålningarna som konserten, tröjorna som matpåsarna var bekostade av den venezuelanska regeringen."
”Fallet Alex Saab rymmer många underligheter. Men några spontana utbrott av solidaritet handlar det inte om. Såväl väggmålningarna som konserten, tröjorna som matpåsarna var bekostade av den venezuelanska regeringen." Bild: Bild: Jimmy Villalta/TT

Dagens ETC.

Caracas fylls av väggmålningar som kräver Alex Saabs frihet, och nyligen hölls en stödkonsert för Saab. Men vem är han egentligen, och varför är den venezuelanska regeringen så angelägen om att colombianen ska få komma tillbaka till Venezuela? Lars Palmgren har­­ ­tittat närmare på en historia som skaver.

Husväggar i Caracas har på senare tid fyllts av väggmålningar med texter som ”Frihet åt Alex Saab!”, ”Folket är med Alex Saab”, ”Frihet för diplomaten Alex Saab - landsman och kämpe”. På några väggar har Saabs porträtt målats vid sidan av porträttet av Simon Bolivar i nästan lika monumental i storlek som väggmålningarna av Hugo Chavez brukar vara. Nyligen hölls också en stödkonsert för Alex Saab på Plaza Diego Ibarra i Caracas centrum. Huvudattraktion var den kände rapparen Omar Acedo som är gift med dottern till regimens andreman Diosdado Cabello. Över scenen hängde banderollen ”Frihet åt Alex Saab”. Alla i publiken bar vita tröjor med samma text.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln