Frances frågelåda.

2017-10-30 13:00

Vad kan vi göra åt att tjejerna jämt står i kassan?

"Att många jobbar bara en kortare tid kan göra det svårare att hinna komma överens och att fullfölja saker."

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Hej Frances! Jag jobbar på en hamburgerrestaurang. Ibland är det för få som jobbar och då är det stressigt. Chefen bryr sig inte. En annan sak är att tjejerna nästan alltid får stå i kassan och killarna får stå bakom och göra hamburgarna. Killarna tycker att det är orättvist. Jag skulle vilja stå bakom också som omväxling, fast en del av tjejerna vill inte det, dom gillar att stå i kassan jämt. Det är mitt första jobb. Jag är inte med i facket, ingen är det och de flesta jobbar inte så länge här.     

/Cina


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar: Hej Cina! Kanske ändå att de flesta tycker att jobben borde fördelas rättvist, alltså att man får turas om i kassan och bakom, om ni tar er tid att snacka igenom det? Prata också med varandra om att ni inte ska gå med på att vara för få som jobbar. Stress blir man sjuk av förr eller senare. Dessutom ökar risken för olyckor direkt. När någon bränner sig eller skär sig eller faller och skadar sig, då är det väldigt ofta så att personen har jobbat under stress. Vet ni förresten att det står i en lag, Arbetstidslagen, att ni har rätt till både rast och pauser? Jag ska skriva mer om det en annan gång.

Kanske är arbetet organiserat så att ni själva kan rätta till det som är fel? Börja turas om med jobben och lugna ner arbetstakten. Eller så behövs det ett (eller flera) snack med chefen. Chefen får inte in några pengar utan er, så hen borde lyssna på vad ni har att säga. Men hen kan ändå bli sur och försöka straffa och kanske göra sig av med de som klagat eller vägrat stressa. Den risken minskar om ni håller ihop och visar tydligt att ni är överens inbördes.

Att många jobbar bara en kortare tid kan göra det svårare att hinna komma överens och att fullfölja saker. Och den som är alldeles ny på jobbet vill ofta inte börja ”bråka” det första den gör. Men försök se till att de nya kommer med i gänget, så ni kan hålla ihop.

Det skulle vara bra om ni går med i facket. Då kan ni få stöd om det händer något och ni kan få veta mer om era rättigheter. Det har ni nytta av även om ni inte stannar så länge på just detta jobb. Men räkna också med att facket kan vara trögt. Ni kanske kommer att bli lika irriterade på fackliga personer som på besvärliga chefer. Eller så får ni superbra hjälp, det visar sig.

Lycka till!