Ekonomi.

2020-11-12 11:40
Clara Lindblom (V). Bild: Janerik Henriksson/TT
Clara Lindblom (V).
Puffetikett
Dagens ETC

V kräver: Stockholms stad måste bryta samarbetet med Foodora

Trots att matleveransföretaget Foodora saknar kollektivavtal har Stockholms stad inlett ett samarbete med företaget. Kommunen ska nu hjälpa företaget att rekrytera cykelbud, med löner på 70 kronor i timmen före skatt. Nu kräver Vänsterpartiet att samarbetet bryts.

– Våra skattepengar ska inte gå till att slussa arbetssökande till ett företag som erbjuder sina anställda urusla löner och arbetsvillkor, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Matleveransföretaget Foodora har i en rad granskningar, i bland annat ETC, Breakit och Sydsvenskan, avslöjats med undermåliga arbetsförhållanden, hög stress och låga löner på 70 kronor i timmen före skatt.

Trots det har Stockholms stad inlett ett samarbete med företaget, där Foodora nu är en av den så kallade integrationspakten, som går ut på att ”hitta kompetens och samtidigt korta vägen till arbete för de stockholmare som står utanför arbetsmarknaden”, enligt stadens hemsida.

Foodora är sedan i våras en av huvudstadskommunens ”jobbpartners”. Samarbetet innebär att kommunen ska hjälpa företaget att rekrytera cykelbud, genom till exempel Jobbtorg Stockholm, dit människor med försörjningsstöd går för att hitta jobb.

Detta avslöjades av tidningen Syre på onsdagen.

Enligt stadens riktlinjer måste ett företag som ska bli jobbpartner ha ”kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor”, vilket alltså Foodora saknar.

–  Vi kan ju inte påverka deras anställningsmodell. Det är ju just för de svaga målgrupperna som vi har integrationspakten. Det finns inga restriktioner för att neka låglöneföretag eller gig-företag att ingå i integrationspakten. Om företag vill bidra till en inkluderande stad tycker vi inte att det är fel, säger Arja Lindholm, it- och kommunikationschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm stad, till Syre.

– Det är ett av få företag som i nuläget kan ge den här typen av instegsarbete till arbetslösa, särskilt unga, som tidigare kunde få jobb i till exempel besöksnäringen. Botten i den arbetsmarknaden har helt gått ur på grund av pandemin, fortsätter Arja Lindholm.

”Risk att legitimera dålig praxis”

Lotti Ryberg Welander, forskare i rättssociologi vid Malmö Universitet, tycker att samarbetet mellan Foodora och Stockholm stad är tveksamt, med tanke på den dåliga arbetsmiljö och de usla arbetsvillkor som har uppmärksammats i media.

– Ska en kommun gå in i den här typen av partnerskap, då ska man ha koll på vilka arbetsvillkor som finns. Annars finns det en risk att man legitimerar en dålig praxis, säger hon till Syre.

Vänsterpartiet i Stockholms stad kräver nu att staden genast ska bryta samarbetet med Foodora.

– Våra skattepengar ska inte gå till att slussa arbetssökande till ett företag som erbjuder sina anställda urusla löner och arbetsvillkor. Stockholms stad måste avbryta allt samarbete med Foodora, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det är bra att staden försöker se till att så många som möjligt får in en fot på arbetsmarknaden, men det kan inte betyda att man ska förväntas jobba under usla arbetsförhållanden. Stockholm stad måste ha högre krav på de företag man väljer att samarbeta med än så.

”Så här man skapar en underklass”

Även Ömer Oguz, kommunikationschef på Socialdemokraterna i Stockholms stad, är kritisk.

”Stockholms arbetsmarknadspolitik går tydligen numera ut på att hjälpa gig-entreprenörer att hitta fler underbetalda personer som kan cykla hem hamburgare till folk”, skriver han på Twitter.

Gigwatch, en hemsida som granskar gigekonomin, har uppmärksammat nyheten stort.

”Det är så här man skapar en underklass. Att det uppstår en extremt tydlig rasifiering på arbetsmarknaden verkar inte vara något problem. ’Grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden’ ska alltså acceptera att jobba för sämre villkor. ’Bättre än inget’.

Den här typen av arbeten fungerar inte som ett steg in på arbetsmarknaden, där man sedan får en heltidsanställning med hög lön. I själva verket cementerar de jobben (gigjobb, ’smsjobb’, osäkra anställningar etc) den befintliga utsattheten”.

Uppdatering:

Även Feministiskt initiativ är starkt kritiska till att staden samarbetar med Foodora. 

– Naturligtvis ska Stockholms stad inte ha några avtal med företag som gör människor fattiga och bidrar till en växande underklass. Majoriteten måste genast backa från detta, säger Lisa Palm (Fi), gruppledare i Stadshuset, i en kommentar till Dagens ETC.  

Hon fortsätter med att ge en känga till Miljöpartiet, som styr Stockholm i koalition med M, KD, C och L. 

– Mål 1 i Agenda 2030 är ”Ingen fattigdom”, och Miljöpartiet som vurmar så starkt för Agenda 2030 borde starkt ta avstånd från att staden ska ingå avtal med företag som bidrar till att människor jobbar ihjäl sig, men ändå inte har råd med hyran och mat på bordet till sina barn när dagen är slut.