Ekonomi.

2018-06-11 11:14

Unga tjänar för lite för att få bolån

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Har du råd att köpa en egen bostad?

Ebba Laanemets, 24, student/jobbar i matbutik, Stockholm:

– Jag har precis köpt en lägenhet med min sambo. Själv hade jag aldrig klarat det. Trots att min kille har fast jobb som revisor så fick vi inte stå ensamma på lånet – min mamma fick skriva på som medlånetagare. Det känns inte alls bra eftersom mamma har fem barn och blev låst i det här nu. Jag vet inte hur det ska gå för mina syskon. Stresstestet som banken gjorde när vi ansökte utgick bland annat från om vi skulle klara av att betala en dubbelt så hög avgift, och massa andra saker som faktiskt kändes helt orimliga.

Therese Berganäs, 27, projektledare, Stockholm:

– Ja, jag skulle ha råd att köpa min egen bostad även om jag för tillfället bor med min sambo. Men min situation är speciell då jag startade eget företag och har jobbat sedan jag var jätteung. Nu är jag uppe i en bra inkomst. De flesta av mina vänner har fått hjälp av sina föräldrar, och vissa bor i andrahand. Sedan var bostadsmarknaden inte lika ”het” när jag flyttade hemifrån som den är nu och jag undrar verkligen hur det ska gå för nästa generation. Den här marknaden är för svår.

Julia Holmgård Åkerberg, 23, student/jobbar i butik, Stockholm:

– Nej. Och om jag inte blir känd så kommer jag nog aldrig det. Fast jag har nästan funderat på att ge upp mitt drömyrke och bli något mer välbetalt bara för att ha råd att bo. Ska det vara så? Mina föräldrar kan inte hjälpa mig, jag fick nyligen hjälpa min pappa att hitta ett boende. Jag får nog satsa på att hitta ett mer permanent boende att hyra i stället för att köpa. Det vore något i sig, att slippa flytta runt och bo till ockerpriser.

SBAB:s rapport

Underlaget till kartläggningen kommer från SCB och bostadssajten Booli som står för statistiken på enrums­lägenheter.

Boytan 30 kvadratmeter har använts i beräkningen. Uträkningen baseras på en ensam sökande utan studielån eller
andra lån.