Ekonomi.

2020-12-07 11:20
En granskning som Sveriges Radio gjort visar att AP-fonderna fortsatt har miljardinvesteringar i fossilindustrin. Bild: TT/NTB/Carina Johansen, TT/Henrik Montgomery
En granskning som Sveriges Radio gjort visar att AP-fonderna fortsatt har miljardinvesteringar i fossilindustrin.
Puffetikett
Dagens ETC

Trots skärpta krav: AP-fonderna fortsätter investera fossilt

Trots att lagen skärptes med hårdare krav på hållbara investeringar fortsätter AP-fonderna ha ett innehav i mångmiljardklassen i fossila bolag.

– Extremt oroande, säger Sasja Beslik, expert på hållbara finanser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

AP-fonderna fortsätter att ha ett mångmiljardinnehav i fossila bolag, trots att lagen skärptes för två år sedan med hårdare krav på hållbara investeringar i linje med Parisavtalet.

Det är Sveriges Radios Kaliber som granskat fondernas innehav och sett att de fortfarande har 12 miljarder kronor placerade i aktier och 2 miljarder i obligationer.

– Det är extremt oroande. Jag är lite chockad när jag när jag ser eller hör det här svart på vitt. Därför att ett: det är inte lönsamt, och två: det har en enormt stor klimatpåverkan och det vill vi inte ha, säger Sasja Beslik, chef för hållbara finanser i den schweiziska banken J Safra Sarasin, till Kaliber.

Lagen tillåter

Att AP-fonderna trots de hårdare kraven fortsatt kan placera pengar i fossilbolag beror på att lagen tillåter det om fonderna kan sägas vara aktiva ägare som påverkar bolagen i en hållbar riktning.

Den AP-fond som har störst innehav är sjunde, den så kallade soffliggarfonden. Den fond som gått längst i att sälja av sitt innehav är första, som beslutat att sälja av alla sina aktier i fossilbolag.

Sett till AP-fondernas totala kapital är investeringarna i fossilt fortfarande små, 14 miljarder av totalt drygt 2 000 miljarder kronor. Men att innehavet bör gå ned tycks åtminstone Christina Olivecrona, senior hållbarhetsanalytiker på Andra AP-fonden, vara helt med på.

– Vi vill att alla ska vara i linje med Parisavtalet, det tror jag alla vill. Men det är ju också en resa, man kan inte göra det på en dag, säger hon till Kaliber.

Dagens ETC granskade AP-fonderna förra året och kunde då visa att fonderna investerar 15 miljarder i de 20 största utsläpparna.