EU-valet 2019.

2019-05-15 09:40
  • Under ett seminarium om EUs ekonomiska och finansiella samarbete sa Magdalena Andersson att fler länder måste följa Sveriges exempel om en stram budgetdisciplin.  Bild: Allan Seppa/SNS
    Under ett seminarium om EUs ekonomiska och finansiella samarbete sa Magdalena Andersson att fler länder måste följa Sveriges exempel om en stram budgetdisciplin. 
  • Alexandria Ocasio-Cortez under ett tal  i New York.  Bild: AP
    Alexandria Ocasio-Cortez under ett tal i New York.
Puffetikett
Dagens ETC

Trots klimathotet – EU:s budgetdisciplin ligger fast

Sveriges finansminister vill inte utmana EU:s ramverk om budgetdisciplin till följd av ett klimatnödläge.

”Tvärtom borde fler länder hålla sig till det ramverk vi har”, säger Magdalena Andersson (S).

Hur ställer sig unionens finansministrar till klimatfrågorna? Under den senaste tiden har frågan om en Green New Deal väckts, alltså om en investeringsledd omställning som innebär att regeringar eller EU betraktar klimatkrisen som en faktisk kris och investerar sig ur krisen.

Idén går mot det nuvarande budgetramverk i EU som innebär att medlemsländerna måste hålla nere statsskulden och spara snarare än investera under kristider.

Finansminister Magdalena Andersson menar att budgetramverket med överskottsmålet har varit viktigt för att möta den utveckling mot en åldrande befolkning som såväl Sverige som andra länder står inför. På frågan om EU borde gå ifrån det strama regelverket för att främja en grön omställning, säger finansministern blankt nej.

– Tvärtom fler länder borde hålla sig till det ramverk vi har.

– Ett av de stora problemen i EU är att vi har en väldigt stor statsskuld, samtidigt som vi har en åldrande befolkning, det är en stor risk.

Finansministern menar att omställningen bör ske inom nuvarande ramverk.

– Till exempel kan man ju på olika sätt med klimatskatter styra mot en mer hållbar utveckling. De intäkterna kan man då antingen betala tillbaka till skattebetalarna på andra sätt eller göra klimatinvesteringar med, säger hon till Dagens ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Framgång mot penningtvätt

Tio gånger om året träffas EU medlemsländernas finansministrar och förhandlar och diskuterar viktiga frågor i det så kallade Ekofinrådet.

På ett seminarium under tisdagen som samlade den finansiella sektorn framhöll Magdalena Andersson att fokus i rådet har legat på att främja den fria rörligheten och stärka den
finansiella stabiliteten i EU.

Rådet har även arbetat för att motverka skatteflykt och arbetat med att minska riskerna i banksektorn. Finansministern menar att arbetet mot penningtvätt och terroristfinansiering går framåt.

– Det har hänt väldigt mycket under de senaste åren. Bland annat har de avgifter bankerna måste betala om det har varit penningtvätt i en bank mångmångdubblats. Det kan handla om miljardbelopp idag, sa hon under seminariet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Green New Deal

Namnet anspelar på den ekonomiska reform som gjordes i USA efter börskraschen på Wallstreet 1929.

Reformen byggde idén att staten ska balansera en konjunkturnedgång genom att investera i exempelvis infrastruktur för att inte hämma konsumtion och produktion. Förespråkarna för Green New Deal, menar att en klimatomställning måste göras med stora statliga investeringar för att inom loppet av tio år fasa ut fossilbränsleindustrin och minska koldioxidutsläpp.

Ett konkret förslag om en Green New Deal har lagts i USA av demokraterna Alexandria Ocasio-Cortez och Ed Markey i början av februari, men även socialdemokratiska ekonomer som brittiska Ann Pettifour har länge drivit frågan.