Ekonomi.

2017-11-04 11:00
När nu flera länder planerar att förbjuda bensin- och dieselfordon de närmsta årtiondena tror forskare kommer gynna förnybara alternativ.  Bild: Henrik Montgomery/TT
När nu flera länder planerar att förbjuda bensin- och dieselfordon de närmsta årtiondena tror forskare kommer gynna förnybara alternativ.

Suget efter förnybar energi kan krossa fossilindustrin

Analyser visar hur efterfrågan på eldrivna fordon och snabbt fallande priser på förnybar energi kan krossa olje- och gasindustrin. Priset på solenergiteknik väntas falla det närmaste årtiondet vilket kommer ge industrin en skjuts.

Då ett ökande antal länder planerar att förbjuda bensin- och ­dieselfordon de närmsta årtiondena, och förare blir allt mer medvetna om fördelarna kopplade till elbilar, tror forskare att konsekvenserna för smutsigare energisorter kommer att bli kännbara när allmänheten allt mer börjar gynna förnybara alternativ.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Efter 2025, då kommer elbilsförsäljningen ta fart. Och ju längre in i framtiden desto fler elbilar, säger Alan Gelder, senior analytiker på forskningsgruppen Wood Mackenzie till the Guardian.

– Om städer började förbjuda bilar med förbränningsmotor skulle det snabbt driva på övergången till elfordon.

Men förare som går över till elbilar på grund av sådana förbud – vilket flera europeiska länder planerar att införa under de kommande 15–25 åren – samt regeringars försök att öka energieffektiviteten genom regleringar, är endast delvis förklaringen bakom den blomstrande elfordonsmarknaden. Bil­tillverkare får signaler om ökad efterfrågan både på grund av förbud eller regleringar, men också på grund av en ökad vilja bland konsumenter att köra fordon som är mer miljövänliga, rapporter Business insider.

Kommer nå en topp 2030

Regeringars ambitioner att begränsa utsläpp och den ökande efterfrågan på elbilar förväntas drastiskt påverka olje- och gasindustrin de närmsta åren. Wood Mackenzi uppskattar att globala bensinpriser kommer att nå sin topp och sedan börja falla omkring 2030, men att ”svallvågorna från bensin-peaken kommer att kännas mycket tidigare”. Det uppger Alan Gelder, som menar att fossilbolagen kommer att ta färre investeringsrisker när efterfrågan på bensin börjar minska.

Bensin kommer nå sin topp först, skriver The Guardian vidare och sedan bedömer analytiker att efterfrågan på olja kommer att plana ut omkring 2035, då tillväxten kommer hämmas av klimatpolitik samt att utvecklingsländernas ekonomier mognar.

”Kostnaden kan falla med 60 procent”

Samtidigt hämmas också olje- och gasindustrin av solenergimarknaden – som växer starkt i USA och andra länder, och som förväntas fortsätta gå bra det närmsta decenniet. Ordföranden för International Renewable Energy Agency (Irena) berättar för Reuters att industrin förväntar sig att kostnaden för solenergi kommer att minska kraftigt de kommande tio åren.

– Nästa årtionde kan kostnaden för solenergi falla med 60 procent eller mer, sa Adnan Amin, Irenas ordförande till Reuters.

Överväger höjd skatt på solenergi

Trumpadministrationen överväger just nu att öka skatterna på importerade solenergimaterial, efter att den amerikanska internationella handelskommissionen slagit fast att billiga importer varit skadliga för de USA-baserade solenergibolagen. Adnan Amin kritiserar planerna på ökad beskattning som kortsiktiga, md tanke på den växande globala efterfrågan på solenergiprodukter och förnybara alternativ till olja och gas.

– Det är inte alltid den bästa strategin att försöka skydda den egna industrin och ha höga priser, därför att i det långa loppet är ju det man vill att driva ner kostnaderna för energi, säger han.

Texten har tidigare publicerats på Commondreams.org och lyder under Creative commons licens 3.0.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.