Ekonomi.

2020-03-25 16:50
Kullagertillverkaren SKF permitterar 1 500 tjänstemän. Foto: TT
Kullagertillverkaren SKF permitterar 1 500 tjänstemän.
Puffetikett
Dagens ETC

SKF permitterar 1 500 – vill ändå göra miljardutdelning

Kullagertillverkaren SKF permitterar 1 500 tjänstemän, meddelade företaget idag. Staten kommer stå för en del av lönekostnaderna under åtta veckor. Ändå föreslår SKF:s styrelse en vinstutdelning på drygt 1,3 miljarder till ägarna. Beslut fattas imorgon.

Idag meddelade kullagertillverkaren SKF att man permitterar 1500 tjänstemän i Göteborg under åtta veckor, enligt avtal med facket.

”Det här beslutet är lika svårt som det är nödvändigt att fatta. Precis som många andra industrier ser vi en påverkan av den rådande situationen i världsekonomin och därför måste vi jobba för att anpassa vår verksamhet och reducera kostnader, lokalt och på global nivå”, skriver vd Alrik Danielsson i en kommentar till TT.

Tjänstemännen kommer gå ner i arbetstid till 40 procent, men de får behålla 92,5 procent av lönen – detta tack vare statligt stöd genom systemet för korttidspermitteringar.

Imorgon går årsstämman av stapeln i Göteborg. I måndags föreslog SKF:s styrelse halverad utdelning, från 6,25 till 3 kronor per aktie. Men om styrelsens förslag röstas igenom blir det ändå 1,3 miljarder i utdelning till aktieägarna.

Styrelsen kommer samtidigt kalla till en extra bolagsstämma under hösten, ”för att överväga och besluta om den återstående utdelningen”.

Att företag som tar emot statligt stöd under coronakrisen samtidigt planerar miljardutdelningar till ägarna har väckt massiv kritik senaste dagarna. Detta sedan Dagens ETC rapporterat om AB Volvos aviserade utdelning på 12 miljarder.

– Man kan inte få statsbidrag i ena änden och dela ut pengar till sina ägare i den andra, säger LO:s Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens ETC.

Och på Facebook skriver finansminister Magdalena Andersson att syftet med korttidspermitteringarna är att företag inte ska behöva säga upp personal. ”Visar det sig nu att företag kan göra stora aktieutdelningar samtidigt som staten ger stöd, får vi nog överväga om det är någonting vi behöver följa upp i regelverket”, skriver hon.

Idag meddelade Volvokoncernens styrelse att årsstämman – och därmed beslutet om utdelning – skjuts upp. Samtidigt planerar alltså SKF att dela ut 1,3 miljarder imorgon.