Ekonomi.

2017-07-21 14:15
Bilder i kollage: TT/Privat

Så mycket kostar mensen under din livstid

Tamponger, värktabletter och kanske till och med sjukdagar. Mensen kostar och dyrast blir den för dem med värst problem.

För undersköterskan Alexandra Ferm kan mensen kosta upp emot 5 600 kronor i månaden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En årsranson av värktabletter och mensskydd kan kosta 500–700 kronor för en person med mens. För vissa är det dock värre än för andra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För Alexandra Ferm, 26, vänds livet upp och ner en gång i månaden. Hon är en av de omkring fem procent av Sveriges kvinnor som har den svåra varianten av PMS, PMDS. En och en halv vecka i månaden drabbas hon av en ”känslomässig hormonstorm” som kraftigt begränsar hennes vardag och arbetsliv.

– Jag är en glad och go tjej när jag inte har PMDS:en, men när jag har den och måste gå till jobbet känner jag mig nere och falsk om jag måste le mot någon ens. Det är svårt för mina kollegor att förstå hur jag egentligen har det, säger hon.

Alexandra Ferm har förlorat vänner på grund av sina besvär. Men det är inte det enda hon förlorar. Alexandra Ferm är hemma från jobbet 2–4 dagar i månaden. Eftersom hon är timanställd och alltså inte har rätt till sjuklön förlorar hon alltså upp emot 4 600 kronor i månaden. Utöver det tar hon mediciner som inte täcks av högkostnadsskyddet som kostar ungefär 800 kronor per månad.

Personer med otrygga anställningar och egenföretagare drabbas extra hårt av inkomstbortfall. Men även fast anställda förlorar pengar på grund av att sjuklönen inte betalas ut första dagen, den så kallade karensdagen. Om du måste stanna hemma varje månad kan så mycket som tio arbetsdagars lön per år försvinna. Med ett läkarintyg kan du dock slippa karensdagarna (läs hur här).

Tvingas stanna hemma

Men PMDS är inte det enda mensrelaterade som kan få kvinnor att stanna hemma från jobbet.

– Det är svårt att mäta hur många det gäller, men en uttalad frånvaro är nog inte alls ovanlig. Då handlar det om mensvärk, endometrios, kraftig blödning eller premenstruella besvär, PMS och PMDS. Men det är också många som jobbar och presterar sämre under den tiden och kanske tror att folk inte märker det, säger Lena Marions, gynekolog och forskare på Karolinska institutet.

En nyligen genomförd Sifo-undersökning visar att 90 procent av 17-åriga tjejer i Stockholm har upplevt mensvärk. Av dem hade 60 procent stannat hemma från jobb eller skola.

Lena Marions har även visat att 16 procent av kvinnor med kraftiga blödningar brukar sjukskriva sig från jobbet. En del av dem 6–10 dagar om året.

Mensskydd kostar

Men även för dem som inte har stora problem innebär mensskydd och värktabletter en kostnad på 500–700 kronor årligen.

– Mensskydden är faktiskt jättedyra. Det fanns ett politiskt förslag om att subventionera menskoppar, vilket jag tyckte var en jättebra idé, säger Lena Marions, gynekolog och forskare på Karolinska institutet.

Menskoppen är även utan subvention det billigaste alternativet av mensskydd. Eftersom en menskopp håller flera år kostar den bara ungefär 50 kronor per år.

Ett annat sätt att minimera sina kostnader för mensskydd är enligt Lena Marions att använda p-piller utan uppehåll. Skippa veckan utan hormoner så slipper du blöda över huvud taget.

– Tidigare har man ju använt p-piller tre veckor och sedan tagit uppehåll för mensen. Men det där är ju bara hittepå, något som industrin tycker att man ska ha eftersom kvinnor alltid har haft det så. Det finns inget medicinskt skäl till att ha det, säger hon, men påpekar samtidigt att p-piller inte fungerar för alla.

Så mycket kostar mensen:

Tamponger

16 095

Så mycket kostar det om du använder tamponger i 37 år, mellan 13 och 50.

15 paket à 29 kronor = 435 kronor/år.

Värktabletter

2 220

Så mycket kostar det om du använder värktabletter i 37 år.

Bindor

22 200

Så mycket kostar det om du använder bindor i 37 år.

7 paket à 35 kronor = 600 kronor/år.

Medicinering med högkostnadsskydd

2 200

Så mycket kostar det under ett år.

En livstid med mens

25 086

Så mycket kostar det om du använder bindor och värktabletter i 37 år av ditt liv.

Menskopp

1 850

Så mycket kostar det om du använder menskopp i 37 år.

300 kronor över en period på sex år = 50 kronor/år.

Arbetsfrånvaro på grund av svåra PMS-besvär

555 000

Så mycket kostar det för dig med snittlön på 30 000 om du använder alla dina karensdagar i 37 år.

15 000 kronor på ett år.

Om urvalet

Vi har valt priser för standardprodukter från populära varumärken. Antalet bindor och tamponger har uppskattats till fyra per menstruationsdygn. Vi har uppskattat en menskopps livstid till sex år och utgått från ett pris på 300 kronor.