Hoppa till innehållet

Kommentar / Eigil Söderin

Här är dynastierna som plundrar den svenska välfärden

Samma släkter i de övre klasserna har under århundraden haft ett fast grepp om pengar och inflytande i Sverige, skriver Eigil Söderin.
Samma släkter i de övre klasserna har under århundraden haft ett fast grepp om pengar och inflytande i Sverige, skriver Eigil Söderin.

Dagens ETC.

Det stormar rejält kring Attendos Martin Tivéus som i ett försök att tysta kritikerna lämnat tillbaka sin miljonbonus. Hans väg till vd-posten är en avslöjande berättelse om hur den svenska välfärden allt mer privatiseras, ägs och styrs av dynastier som haft makten i Sverige under århundraden.

Vi lever med två national­myter. I meritokratins Sverige går kompetens före bakgrund. Och här existerar ingen korruption. Attendo-affären punkterar dessa två seglivade vanföreställningar om hur vårt land fungerar. När det börsnoterade omsorgs­bolaget enligt kall marknads­logik ­minimerade personalbeläggningen på sina äldreboenden fick det förödande konsekvenser när pandemin slog till. Mycket talar för att sparivern har lett till ond bråd död. Dessutom tog Attendo emot 130 miljoner kronor i extra statligt stöd men istället för att anställa fler ­­sjuk- och undersköterskor berikades ledningen med miljonbonusar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00