Ekonomi.

2018-12-04 16:58
Foto: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Reglerna för världshandel görs om

G20-länderna är överens om att reformera Världshandelsorganisationen, WTO, men var fåordiga om protektionism, klimat och migration. Detta efter meningsskiljaktigheter på toppmötet som avslutades i Buenos Aires i helgen.

G20-länderna kom under toppmötet i Buenos Aires överens om att reformera Världshandelsorganisationen WTO. G20-länderna noterar att internationell handel och investeringar är en viktig källa för tillväxt, produktivitet, jobbskapande och utveckling, och erkänner det bidrag som det multilaterala handelssystemet WTO har gjort för detta. Men ”systemet når inte upp till sina mål och det finns utrymme för förbättringar. Vi stöttar därför de nödvändiga reformerna av WTO för att förbättra dess funktionssätt”, skriver G20 i ett dokument som upprättades på mötet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Missnöje med Kina

Att reformera WTO har varit ett krav från USA under en tid, då de varit missnöjda bland annat med organisationens bristande hantering av Kina. Donald Trump har vid flera tillfällen hotat med att låta USA lämna WTO och har sedan ett år vägrat erkänna organisationen som en central aktör när det gäller världshandeln.

Flera bedömare menar dock att Trump för en gångs skull lade band på sig och inte sökte konflikt.

– Presidenten har varit dämpad vilket är ovanligt men lämpligt, säger James Dobbins, analytiker och tidigare diplomat, till Washington Post.

Men i sluttexten erkänner världsledarna att det finns ”vissa meningsskiljaktigheter” på handelsområdet – och för första gången i G20-historien saknas punkten om att motverka handelsprotektionism.

En utvärdering av reforme­ringen av WTO ska ske vid nästa toppmöte.

Medlemsländerna förband sig under G20-mötet även att ta tag i de grundläggande orsakerna bakom flyktingproblematiken i världen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

G20 och WTO

G20 är en informell sammanslutning som består av nitton länder samt Europeiska unionen (EU). Länderna samlades i Argentina i helgen.

WTO består av 164 medlemsländer som tillsammans drar upp regler för världs­handeln.