Kommentar / Eigil Söderin.

2018-02-21 11:45
Eigil Söderin / Ian Lundin, Joakim Bornold, Jacob Wallenberg.
Eigil Söderin / Ian Lundin, Joakim Bornold, Jacob Wallenberg.
Puffetikett
Dagens ETC

På bankens torsdagsmys hyllas misstänkta förbrytare som actionhjältar

Aktiespararbanken Nordnet samlade nyligen tusentals investerare och näringslivsprofiler till en helkväll i konferenstemplet Stockholm Waterfront.

Dagens ETC:s Eigil Söderin var på plats och upptäckte en uppsluppen after work-stämning där klimathotet ifrågasätts och den misstänkta folkrättsbrottslingen Ian Lundin lyfts fram som en actionhjälte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ett ullhav av vithåriga män strömmade in i konferenscentrets stora sal för att lyssna till en gemytlig intervju med Jacob Wallenberg. De drygt 2 000 besökarna har i pausen tuggat i sig en gratis kalkon- eller kesowrap och vallats runt i montrarna där nykläckta Handels-ekonomer försökt sälja på dem någon ny ”tillväxtmarknadsfond”, som ”slår index”.

Få tillställningar ger en klarare bild av den cyniska logiken i finanssektorn än ”Nordens största spar­event” som arrangeras av den riskkapital­ägda banken Nordnet. Här handlar allt om avkastning och mysstämning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Eldledningssystem till Duterte

För investerarna på plats borde Saabs nya exportmarknad i Filippinerna vara av största intresse. Men Jacob Wallenberg, som är storägare i bolaget genom Investor, pratar om helt andra saker. Hans kusin Marcus Wallenberg sitter i Saabs styrelse, och beslutade förra året att öppna ett kontor i Manilla för att sälja eldledningssystem till den filippinska militären. Jacob Wallenberg undviker dock att nämna sin nya affärspartner, Filippinernas president Rodrigo Duterte, som nyligen uppmanade sina soldater att skjuta mot kvinnliga rebellers könsorgan.

Publiken får aldrig veta om Saab har funderat på att avvakta med affärerna tills presidentens massavrättningar och brott mot mänskligheten utretts av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. I Nordnet Live-bubblan prioriteras mys framför massmord, och i stället ropar Jacob Wallenberg ut till publiken:

– Investera i Investor! Det är ett fantastiskt företag med en hygglig aktieutdelning.

Han möts av rungande applåder.

Elefanten i Nordsjön

Efter pausen fortsatte den bubbliga stämningen med ännu en näringslivsprofil.

– Vi är oerhört stolta över att välkomna Lundin Petroleums ordförande, ropar intervjuaren Joakim Bornold, sparkekonom på Nordnet.

In på scen tassar Ian Lundin, slår sig ner i en fåtölj och med en överk­lassig Dolph Lungren-svenska börjar han berätta om det nya gigantiska oljefyndet utanför Norges kust.

– Nu blir det varning för gåshud, säger intervjuaren, och på bildskärmen ovanför deras huvuden visas flygbilder över Lundins nya oljeplattform i Johan Sverdrup-fältet.

I branschen kallas det nyupptäckta fyndet för ”elefanten i Nordsjön”, men det tar en evighet av reklamsnack innan någon på scen nämner elefanten i rummet. Den leende affärsmannen framför oss är i själva verket en misstänkt brottsling. För en månad sedan gjorde polisen en husrannsakan på bolagets kontor i Sverige och Schweiz.

Ian Lundin är misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott och kommer antagligen att åtalas i vår. Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, misstänks för att ha gett ekonomiskt stöd till militären som dödat tusentals och försatt 160 000 människor på flykt i Sudan. Men inför Nordnet-publiken är det Ian Lundins känslor som står i centrum.

– Det känns tungt och orättvist. Det vi gjorde i Sudan var väldigt bra, säger han och fortsätter:

– Vi har fått en kniv i ryggen från den svenska regeringen.

Ifrågasätter klimatförändringar

Utanför smälter snön, men inne i aktieägarvärmen hos Nordnet hyllas Ian Lundin som råoljans Indiana Jones. Och intervjuaren kommer in på klimathotet:

– Hur ska man som investerare tänka, oavsett om man tror på det eller inte?

Ian Lundin svarar att de försöker utvinna oljan så klimatvänligt som möjligt. Men ingen på scenen reflekterar över vad som kommer att hända när Lundins olje­plattform från och med nästa år börjar pumpa upp 140 miljoner liter råolja om dagen. Oljan förväntas flöda i minst 50 år framåt.

Klimatforskarna är eniga om att vi måste lämna jordens oljereserver i marken, annars kollapsar klimatet. Men varför bryta after work-stämningen? Ian Lundin får i stället svara på om oljeindustrin får orättvist mycket kritik. Med ett leende på läpparna säger han:

– Det är okej att de klagar på oss, så länge vi tjänar pengar.