Ekonomi.

2020-01-27 16:00
Ulrika Lorentzi, välfärdsutredare på LO. Bild: Shutterstock / LO
Ulrika Lorentzi, välfärdsutredare på LO.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rapport: Ett rut-jobb kostar staten miljoner

Varje nytt rut-jobb kostar samhället 1,7 miljoner kronor – och rot-jobben är fyra gånger så dyra. Det visar en ny, hett omdiskuterad, myndighetsrapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tiotusentals arbetstillfällen har skapats sedan rut- och rotavdragen infördes 2007. Men de kommer till en hög kostnad. Myndigheten för tillväxtanalys släppte en rapport förra veckan som bedömer att kostnaden för varje motsvarande heltidsjobb inom rut-sektorn är ca 1,7 miljoner kronor, medan varje rot-jobb kostar 7,1 miljoner kronor.

Sofia Tano, en av rapportförfattarna, understryker för Dagens Arena att siffrorna är en ”grov uppskattning”, och att de alltså i själva verket kan vara lägre eller högre.

Sven-Olof Daunfeldt, professor i nationalekonomi och forskningschef för Handelns forskningsinstitut, menar de troligen är lägre, och kritiserar i Dagens Arena de beräkningsmodeller som myndigheten har använt.

Ulrika Lorentzi är välfärdsutredare på LO och har följt rut-debatten länge. Hon suckar när Dagens ETC når henne.

– Rapporten blev förstås i frågasatt från arbetsgivarhåll.

Motsvarar 3-4 välfärdsjobb

Enligt Lorentzi bör vi ta siffrorna på allvar eftersom det är första gången en myndighet tittar på vad rut- och rotjobben faktiskt har för prislapp.

– Och nu ser vi att kostnaden är väldigt hög, framför allt rot-kostnaden – det är ju en bransch som redan fanns men som sedan subventionerades, så det är klart att det blir dyrt.

Rut-sektorn är istället ett försök att skapa en ny bransch, menar Ulrika Lorentzi. Men även den kostnaden ser hon som alldeles för hög. För de 1,7 miljoner som varje rut-jobb kostar hade man istället kunnat anställa 3–4 personer inom välfärden, konstaterar hon.

Dålig utanförskapsmedicin

Ett av de vanligaste argumenten för rut-avdraget är att det erbjuder en väg in på arbetsmarknaden för de som behöver det mest. Men Myndigheten för tillväxtanalys rapport visar tvärtom att många nyanställda inom rut-sektorn är överkvalificerade: ”Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv tyder det på bristande effektivitet, då personer som formellt sett är överkvalificerade sannolikt hade kunnat arbeta i en annan bransch och därmed bidra till högre produktivitet.”

– LO tycker att man istället ska rikta utbildningar till de som behöver så att de kan få jobb som samhället behöver, säger Ulrika Lorentzi.

– Samtidigt finns det personer som står långt från arbetsmarknaden och som kanske inte skulle klara av en gymnasial utbildning, men de kommer inte att bli anställda i ett rut-företag så länge det finns andra de kan anställa istället.

Rut och rot skapar jobb

• Myndigheten för tillväxtanalys har undersökt åren 2010-2015 och konstaterade att rot-reformen skapade mellan 11 000 och
16 000 jobb, medan rut-reformen skapade mellan 7 700 och 9 000 arbetstillfällen.

Delbetänkande om rut den här veckan

• Som en följd av januariavtalet har regeringen tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur rutavdraget kan utvidgas.

• I ett delbetänkande, som ska lämnas senast den 31 januari, ska utredaren lämna förslag om hur rut-avdraget kan utökas med fler tjänster i form av tvättarbete som utförs utanför bostaden, ommöblerings- och bortforslingstjänster samt trygghetstjänster och en höjning av taket för rutavdraget till 75 000 kronor.

• Uppdraget ska slutredovisas till regeringen senast den 1 september 2020.

10 

… miljarder kronor kostade rot-avdragen staten 2019. 2015 var kostnaden 20 miljarder. Minskningen beror delvis på att avdraget minskade 2016, från 50 procent till 30 procent.

5,4

… miljarder kronor kostade rut-avdragen staten 2019. Det är en ökning från 3,4 miljarder kronor 2015.