Ekonomi.

2017-09-17 22:25
Björn Wahlroos hänsynslösa ledarstil går i Finland under epitetet ”management by perkele”.  Bild: Adam Wrafter/TT
Björn Wahlroos hänsynslösa ledarstil går i Finland under epitetet ”management by perkele”.

Nordeas ordförande skrev sig i Sverige – för att slippa skatt

Nordeas ordförande Björn Wahlroos har lämnat besked om att flytta storbankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Själv har han folkbokfört sig i Sverige för att undvika den finska arvs- och gåvoskatten.

”Björn Wahlroos är mycket pragmatisk”, säger den finska ekonomireportern Tuomo Pietiläinen.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Efter att finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare i år utlovat en höjning av bankernas obligatoriska avgift till resolutionsreserven (den kassa som ska användas då banker krisar och behöver räddas av staten) hotade Nordeas ord­förande Björn Wahlroos med att flytta storbankens huvudkontor från Sverige till Finland.

I decennier har finansmän och storföretag hotat med att flytta sin verksamhet utomlands om regeringen inte gör som de behagar, men Nordea valde att göra verklighet av sitt hot.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Började som kommunist

Björn Wahlroos ledarstil har i finanspressen beskrivits som auktoritär och okuvlig. Som ung var han aktiv i de finländska kommunisternas stalinistiska fraktion.

– Som ung var Björn Wahlroos kommunist. I dag är han extremt höger. Det är kanske inte så lång väg från den ena extremen till den andra, säger Tuomo Pietiläinen, ekonomi­reporter på tidningen Helsingin Sanomat och författare till biografin ”Björn Wahlroos – från stalinist till Nordens mäktigaste finansman”.           

Miljardförmögenhet

Sitt stora finansiella klipp gjorde Björn Wahlroos när den finska staten till varje pris ville anlita honom som vd till det statsägda försäkringsbolaget Sampo, och därför köpte investeringsbanken Mandatum, som han ägde, för 50 procent mer än dess uppskattade marknadsvärde. Den affären grundlade Björn Wahlroos förmögenhet, som sedan växt till dryga 5 miljarder svenska kronor.

Sedan december 2013 är Björn Wahlroos folkbokförd i Sverige, som till skillnad från Finland saknar både  arvs- och gåvoskatt.

– Jag tror inte att han själv flyttar tillbaka till Finland. Han flyttade till Sverige för att det inte finns arvs- och gåvoskatt där. När han gav sin gård till ­sonen Thomas häromåret, slapp han betala gåvoskatt i Finland, säger Tuomo Pietiläinen till Expressen.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Björn Wahlroos för en kommentar.

Björn Wahlroos

Som ordförande i tre storföretag – Nordens största bank ­Nordea, finanskoncernen Sampo och skogsbolaget UPM – har Björn Wahlroos en mycket stark position i Nordens näringsliv.

Han själv är god för dryga 5 miljarder svenska kronor.

I december 2013 valde han att folkbokföra sig i Sverige för att undkomma arvs- och gåvoskatten i Finland.

I Finland betalas, till skillnad från i Sverige, även fastighetsskatt. Skatten ska betalas till kommunen där fastigheten är belägen. Skattesatsen ligger på 0,41–0,90 procent av beskattningsvärdet, för byggnader som används för stadigvarande boende.