Hoppa till innehållet

Ekonomi

Så undviker de svenska it-bolagen skatt

Inför lanseringen av ett nytt mobilspel 2015 byggde King upp en hel värld i naturlig storlek och bjöd in till fest i San Fransisco.
Inför lanseringen av ett nytt mobilspel 2015 byggde King upp en hel värld i naturlig storlek och bjöd in till fest i San Fransisco. Bild: Bild: George Nikitin/TT

ETC nyhetsmagasin

Trots att flera av de framgångsrika it-bolagen gjort sina ägare stenrika flyr de skatter som troll skyr dagsljus. I Skatteverkets senaste granskningar framkommer att de nyblivna miljardärerna bakom mobilspelsföretaget King satsat stor möda för att undvika skatt så långt det bara går – utan att tvingas flytta från sina hus i Djursholm, Bromma och Lidingö. Ibland till och med längre än vad som är tillåtet.

Onsdagen 26 mars 2014 var en speciell dag på New York-börsen. Hela den anrika Wall Street-byggnaden var draperad i ett svenskt mobilspelsföretags logotyp och nere på börsgolvet sprang färgglada karameller i mänsklig storlek runt och krockade med varandra. Något liknande hade de stressade börsmäklarna aldrig varit med om. Ett massivt pressuppbåd var inbjudet och på en upphöjd scen stod King-grundarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymme och Lars Markgren och log ikapp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser