Hoppa till innehållet

Initierat / Eigil Söderin

Livslång skuld för många – skamlös rikedom för få

Nya beräkningar utifrån Credit Suisses senaste rapport visar att H&M:s ägare Stefan Persson tillsammans med Tetrapak-arvingarna Finn och Jörn Rausing har en sammanlagd förmögenhet på 362 miljarder kronor.
Nya beräkningar utifrån Credit Suisses senaste rapport visar att H&M:s ägare Stefan Persson tillsammans med Tetrapak-arvingarna Finn och Jörn Rausing har en sammanlagd förmögenhet på 362 miljarder kronor. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Hur kan ett av de rikaste länderna på planeten vara befolkat av kanske världens mest skuldsatta invånare, frågar sig Eigil Söderin.

För många inleds det nya året med en klump i halsen och januari upplevs som en mörk transportsträcka fram till den 25:e då lönen kommer. Allt fler håller sig flytande med hjälp av kreditkort och dyra blancolån. Strax innan julafton larmade Kronofogden om ökande skulder och att antalet obetalda inkassokrav stiger. Det är framförallt bolån som kommer tynga svenskarnas privatekonomi nu när räntorna går uppåt. Men alla har det inte lika knapert. Under det gångna året slog börsen rekord och enligt SCB har de svenska hushållen aldrig varit rikare. Nyligen räknade tidningen Economist ut att vi har i snitt en dollarmiljardär per 250 000 invånare, lika många som Monaco. De superrika sitter på ett Kebnekaise av kapital samtidigt som hushållens skuldberg växer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00