Valet 2018.

2018-08-29 12:45
Bilder: Adam Ihse/Jonas Ekströmer/Hanna Franzén/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Klar höger-vänsterskala i arbetsmarknadspolitiken

Stora förändringar i turordningsreglerna, dubbelt så lång provanställning och lagstiftning om lägre ingångslöner. Efter att Moderaterna svängt tillbaka och SD växt i opinionen kan det bli stora förändringar på arbetsmarknaden vid ett regeringsskifte.

Det visar en stor sammanställning som tankesmedjan Arena Idé gjort.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Synen på arbetsmarknaden och fackliga frågor följer en tydlig höger-vänsterskala i svensk politik. Det menar utredaren och författaren Mats Wingborg som tillsammans med German Bender på tankesmedjan Arena Idé har gjort en stor kartläggning av partiernas inställning i en rad frågor som gäller arbetslivet.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


De har gjort en stor genomgång av såväl partiernas riksdagsmotioner och beslut på kongresser som debattartiklar och uttalanden i intervjuer. Det mest iögonfallande är hur långt Centerpartiet vill gå i uppluckrandet av anställningsskyddet, tycker Mats Wingborg.

– Centern vill inte bara gå längst när det gäller att förändra turordningsreglerna, de vill också riva upp förtroendemanna­lagen som ger fackligt aktiva rätt att organisera sig fackligt på arbetstid, säger han.

Det är genom att utvidga det undantag som i dag finns i turordningsreglerna, där två personer får avskedas oavsett anställningstid i företag med högst tio anställda, som vill Centern gå längst av alla partier: I företag med upp till 50 anställda skulle turordningsreglerna helt avskaffas, enligt dem.

– Det skulle inskränka anställningstryggheten kraftigt, menar Mats Wingborg.

M har svängt

Efter att Moderaterna under Borg och Reinfeldt svängt i frågor om Las och synen på facken, vilket också Anna Kinberg Batra stod bakom, har den nuvarande ledningen tagit partiet tillbaka till en så kallad ”moderat classic”-linje. Men de konkreta förslagen har inte kommit ännu, Mats Wingborg tror att det hade blivit en för snäv u-sväng.

– Nu är Moderaterna ofta mer oklara i sin inställning. Man säger bara att man vill luckra upp Las, men det finns inget konkret förslag om det. Min teori är att det hade sett allt för drastiskt ut att ändra sig så snabbt, säger Mats Wingborg.

Men Alliansen hållning i synen på den svenska modellen och fackens roll brister i logik, menar han. I retoriken står de bakom den svenska modellen men samtidigt har de förslag som kraftigt skulle försämra fackens möjlighet att vara en part med styrka på arbetsmarknaden.

– Sammantaget blir det stora skillnader mellan blocken. Flera förslag är riktade mot fackens möjlighet att påverka beslut. Och när arbetsgivarna inte länge behöver förhandla om förändringar undermineras de fackliga organisationerna, säger Mats Wingborg.

– Ett annat exempel är allianspartiernas kritik mot rätten att utlysa sympatistrejker. Om ett litet förbund går ut i strejk så kan LO i dag exempelvis varsla om stridsåtgärder i andra förbund för att sätta större press. Det är en viktig del av fackens styrka, säger han.

SD har ofinansierade förslag

Sverigedemokraterna står klart till höger i frågor om arbetsrätt och villkor på arbetsmarknaden, menar Mats Wingborg.

– De ställer sig alltid på Alliansens sida, förutom i två fall. När det gäller möjligheten att förhindra arbetskraftsinvandring och förslag som ger särskilda åtgärder för nyanlända. Det spelar ingen roll vad det är för förslag. De menar att all liknande politik diskriminerar den svenska befolkningen.

SD har också två förslag som sammanfaller med S och V:s politik. Det gäller rätten till heltid och att ta bort så kallade delade turer, där en anställd får en lång paus mitt på dagen utan betalt. Båda förslagen är dock ofinansierade, menar Mats Wingborg.

– De vill låta kommuner och landsting verka för att ta bort delade turer och att staten ska betala dem för det, men de har inte pengar avsatta i sin budget för att finansiera det.

Läs vidare på nästa sida

Las

Lagen om anställningsskydd (Las) innehåller turordningsregler vid uppsägningar. Ett undantag finns i dag för företag med högst tio anställda där två personer får undantas från reglerna.

Allmän visstid och provanställning

Allmän visstid är den enda anställningsform där arbetsgivare får säga upp en anställd utan vidare motivering. förutom de 6 månaders provanställning som i dag ofta tillämpas. Alliansen är överens om att förlänga den möjliga provanställningstiden den. SD har inte sagt ja till förslaget men har liknande idéer i sitt förslag till lärlingstjänster för unga.

Hyvling

Att låta anställda gå ner i arbetstid för att spara pengar i stället för att säga upp dem, så kallad hyvling av tjänster, används i dag som ett sätt att kringgå Las. Det har fått stark kritik av facket.