Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Kaos på nya Sös – allvarliga fel på nytt operationshus för miljarder

Skjutdörrar till de nya operationssalarna har klämt fast personal och ramlat ner till golvet så glaset spruckit.
Skjutdörrar till de nya operationssalarna har klämt fast personal och ramlat ner till golvet så glaset spruckit. Bild: Bild: Privat / Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

Vattenläckor, farlig luft, elstötar, stopp i toaletter, trasiga dörrar, taket faller ner. Den nya operationsbyggnaden vid Södersjukhuset i Stockholm har allvarliga brister. Nu slår kirurgpersonal larm om fara för patienters liv – samtidigt har byggnationen gått kraftigt över budget.

Allt började med en vattenläcka. Den uppstod kort tid efter att huset hade slutbesiktigats och personalen flyttat in. Efter invigningen i november 2019 skämtade medarbetarna om att ”vi är det nya NKS”, där skandalerna också börjat med ett rör som sprungit läck. Men till en början var det med stor entusiasm som kirurgerna och sjuksköterskorna lämnade de gamla operationssalarna från 40-talet och promenerade genom en nybyggd skyway in i framtiden. De fick rymligare salar och futuristisk teknik men den hypermoderna byggnaden visade sig inte leverera de mest grundläggande funktionerna utan strul.

Ständiga stopp i toaletterna, takplattor som rasar in, dörrknappar som gav elstötar och det senaste: ett ventilationssystem som någon glömt att täta med silikonspruta. Vid en rutinkontroll den 6 november upptäcktes att byggbolaget lämnat stora glipor runt de så kallade Hepa-filtren i ventilationssystemet. Under ett års tid, i upp emot 15 operationssalar, har smutsig luft strömmat rakt ner i den sanitära miljön på operationsborden. Cheferna kallades in till ett krismöte på en söndagkväll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00