Ekonomifrågan.

2019-04-15 11:20
Solpaneler på en villa. Bild: Shutterstock
Solpaneler på en villa.
Puffetikett
Dagens ETC

Kan privatpersoner tjäna pengar på solceller?

I veckans ekonomifrågan undrar en läsare om det är lönsamt för en privatperson att sätta upp fler solceller än den egna förbrukningen behöver och vilka avgifter som finns.

Johan Ehrenberg, som driver ETC Solpark, svarar ett rungande ja på frågan.

Till Dagens ETC skriver läsaren: ”Jag bor i ett hus med ett stort tak. Om jag skulle fylla hela taket med solpaneler skulle jag få mer el än jag själv förbrukar. Kan jag sälja den i så fall, hur registreras detta, betalar privatpersonen någon skatt eller avgift och är det lönsamt?

Det enkla svaret är ja. Att investera i solceller är alltid en lönsam affär idag. Både för dig själv och klimatet. Solceller har ett CO2 utsläpp idag (pga produktionen av dem) på cirka 20 gram per kWh de producerar. Kärnkraften har 125 gram, Kolkraften nära 1 000 gram. Bara storskalig vindkraft är lite bättre än sol i Sverige.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ekonomiskt lönar sig sol­celler rejält. Om du köper el idag kostar det ca 140 öre per kWh. Om du har solceller på eget tak (beroende på var du köpte dem) kostar det istället 15 till 30 öre per kWh. Så el du använder är alltid billigare om de görs med egen solel.

När du gör för mycket el på sommaren så säljer du den automatiskt till din elhandlare. Det är lag på det, de måste ta emot. Ger de dåligt betalt byter du elhandlare.

Av staten får du dessutom 60 öre i skatteavdrag per kWh i deklarationen (det sker automatiskt via skatteverket som får rapport för elnätsbolaget du har hos dig). Detta gäller upp till 30 000 kWh, det vill säga det blir 18 000 kr i skatterabatt maximalt.

Men om du vill fylla taket och göra ännu mer el, mycket mer än du konsumerar?

Ja, det går alldeles utmärkt.

Det enda som händer är att din nätägare kan kräva lite högre avgift från dig. Oftast blir det runt 2 000 kronor per år. Den avgiften tjänar du snabbt in genom elförsäljningen du gör ut på nätet.

Om du säljer mycket el så blir det ju en inkomst och då betalar du självklart skatt på den.

OM du säljer lika mycket som du använder på helåret så är det skattefritt.

För klimatet är det allra bästa att alla som har bra tak fyller dem och gör solel till alla andra.

Man räknar idag med att solel i det nordeuropeiska elnäten sparar 7 ton växthusgaser per 10 000 kWh. Detta då man pressar ut kolkraft och annan smutsig fossil kraft ur elnätet. Den blir nämligen olönsam.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Solcellsstöd

Du som köper solceller kan ansöka om investeringsstöd för solceller hos Länsstyrelsen. Stödet sattes i den vårändringsbudget som presenterades i förra veckan till 20 procent av investeringskostnaden. Tidigare har det varit 30 procent.

Solcellsstödet finns kvar så länge de avsatta pengarna räcker, ”först till kvarn” gäller.

Potten för solcellsstöd höjdes dock i vårändringsbudgeten till 736 miljoner kronor.

I dag väntar omkring 15 000 sökande på besked om de beviljas stöd.