Frances frågelåda.

2017-11-14 03:36

Kan jag jobba vid maskiner utan skydd?

Frances frågelåda: ”Ni bör utse ett skyddsombud på skiftet”. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Hej Frances. Det finns skydd som ska förhindra att man kommer åt rörliga delar i maskiner, men det händer då och då att maskiner är igång med skydden avtagna när mitt skift börjar. Arbetsledaren jagar på och säger ”Vi fixar det vid nästa rast”. Men vi har diskuterat att vi borde vägra köra utan skydd. Kan vi själva stoppa arbetet eller måste det vara ett skyddsombud som gör det? Vi har inget skyddsombud på mitt skift.

/Vi som vill ha hela händer    


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar: Hej, Vi som vill ha hela händer!

Ni ska inte utsätta er för onödiga risker, det säger sunda förnuftet. Och det säger faktiskt även lagen.

Arbetsmiljölagen, kapitel 3 (Allmänna skyldigheter) 4§:

”Om arbetstagaren finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall han snarast underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud. Arbetstagaren är fri från ersättningsskyldighet för skada som uppstår till följd av att han underlåter att utföra arbetet i avvaktan på besked om det skall fortsättas.”

Vad betyder det? Jo, ”arbetstagaren”, du alltså, har rätt att avbryta arbetet om det innebär omedelbar eller allvarlig fara för liv eller hälsa. Om det är risk för att skada händerna till exempel så är det en allvarlig fara för hälsan. Att du är fri från ersättningsskyldighet betyder att chefen inte kan säga ”din dumma fan, nu missade vi en leverans för att du vägrade jobba, det drar vi från din lön”.

Du ska säga till en arbetsledare/chef eller ett skyddsombud om du avbryter arbetet. Chefen kan säga att ni ska sätta igång jobbet igen – om hen törs. Det är bra om ni arbetskamrater är överens och sluter upp kring den som stoppar, så chefen fattar att ni menar allvar.

Fördelen med att ha ett skyddsombud att säga till är att då kan hen i sin tur lägga ett skydsstopp. Det stoppet varar tills dess att problemet är åtgärdat, så att skyddsombudet tycker att det är okej att köra igång igen. Om chefen vill köra igång utan att skyddsombudet sagt okej, så måste hen (chefen) kalla dit arbetsmiljöinspektionen, som har sista ordet.

Skyddsombudet har alltså lagliga rättigheter, som gör det lättare att sätta ner foten, plus rätt till utbildning för uppdraget. Så ni bör utse ett skyddsombud på skiftet. Men det innebär inte att ni andra ska sluta bry er. Fortsätt vara hopsnackade och stå bakom skyddsombudet. Hen i sin tur bör hålla er alla informerade om arbetsmiljöfrågorna.

Lycka till!

/Frances