Hoppa till innehållet

Ekonomifrågan

Jobbskatteavdraget – hur blev det omöjligt att dra tillbaka?

”Det kostar mycket att vara sjuk eller arbetslös i dag, den bilden har vi fått ganska klart för oss de senaste åren, så jobbskatteavdraget borde inte längre behövas som morot, för att få folk i arbete”, säger skatteprofessorn Åsa Gunnarsson. 
”Det kostar mycket att vara sjuk eller arbetslös i dag, den bilden har vi fått ganska klart för oss de senaste åren, så jobbskatteavdraget borde inte längre behövas som morot, för att få folk i arbete”, säger skatteprofessorn Åsa Gunnarsson.  Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Varför har jobbskatteavdraget blivit en sådan helig ko isvensk politik? Så lyder veckans ekonomifråga. Åsa Gunnarsson, professor i skatterätt, bedömer att inte något parti vågar dra tillbaka skattereformen, eftersom många väljare upplever att den varit dem till gagn. ”Även S-väljare upplever ju att de tjänat på jobbskatte­avdraget”, säger hon.

Socialdemokraterna och finansminister Magdalena Andersson (S) gillar inte jobbskatteavdraget, det står klart och tydligt. Så sent som i våras beklagade sig finansministern över att reformutrymmet var obefintligt, mycket på grund av just det sjätte jobb­skatteavdraget och uppflyttningen av brytpunkten (gränsen för statlig skatt), från Moderaternas och Kristdemokraternas vårbudget, hade tagit inte mindre än 20 miljarder av statens finanser i anspråk.     

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln