Ekonomi.

2017-10-11 14:00

It-jättarnas omsättning motsvarar flera länders BNP: ”Går inte att greppa"

Giganterna Google, Amazon, Facebook och Apple lägger allt större marknader under sig.

Med omsättningar lika stora som enskilda länder är maktkoncentrationen ett faktum och i USA har jobbslakten redan börjat.

Teknikindustrin går som på räls – men fyra bolag har fått en allt mer dominerande ställning på världsmarknaden – Google, Amazon, Facebook och Apple – som i takt med expansionen byggt upp astronomiskt stora kassavalv.

Förra året omsatte Apple 215 miljarder dollar, motsvarande 1 755 miljarder kronor – nära två gånger den svenska statskassan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Summorna är så stora att det inte går att ta på det, det går inte att greppa. Vi pratar om omsättningar som är lika stora som mindre nationer, säger Joakim Bornold, sparkekonom på Nordnet.

”En snöboll som bara rullar på”

Företagen kan jämföras med liknande giganter i andra branscher – i till exempel oljeixndustrin som också kontrolleras av ett fåtal aktörer. Men när det kommer till e-handel, röststyrning, molntjänster och söktjänster skiljer sig affärsmodellen från den mer traditionella sektorn.

Verksamheten kräver färre anställda, men framför allt är produktionskostnaderna lägre. Dessutom blir tjänsterna ”smartare” för varje ny kund och genom insamling av stora mängder data vässas tekniken.

– Det är någonting som vi kunder levererar gratis, och nu har det blivit en snöboll som bara rullar på, säger Joakim Bornold.

Vissa av de här företagen har så stora kassor att de inte vet vad de ska göra av alla pengar, förklarar han. E-handelsjätten Amazon utmärker sig genom att expandera i flera olika branscher samtidigt – något som skakat om detaljhandeln rejält. På hemsidan finns omkring en halv miljard olika produkter, och nu har bolaget också kommit att konkurrera i butiksleden.

Amazon Bookstore öppnade sin första butik 2015, och i våras gjorde de också entré på livsmedelsmarknaden. Matvarujätten Whole Foods köptes för 110 miljarder kronor och i de fysiska butikerna appliceras samma strategi som använts i e-handeln. Det handlar om digitala köpassistenter, snabba hemleveranser och butiker utan kassor.

Företag sätts i konkurs

Enligt Dagens Industri har en halv miljon arbetstillfällen försvunnit i detaljhandeln i USA sedan millennieskiftet. Det innebär 18 gånger fler arbetstillfällen än vad som försvunnit från kolindustrin.

Senast att gå i konkurs var leksakskedjan Toys R Us.

– Lönsamheten hos de här klassiska butikerna sjunker. Folk är lite oroliga över vad som ska hända, säger Martin Guri, chefsekonom på Nordea.

– Samma eftermiddag som Amazon tog över Whole Foods  sänkte de också priserna, vissa produkter med 20 till 25 procent. Plötsligt blev de jättekonkurrenter på livsmedelsmarknaden.

Till följd av bolagens maktkoncentration och konkurrenskraft har digitaliseringens jobb­slakt blivit påfallande kännbar.

Otippat stöd för medborgarlön

En följd av detta är att debatten om medborgarlön fått förnyad energi – men den här gången från ett mer otippat håll. Det är bolagens grundare som plötsligt insett vikten av ett alternativt skyddsnät. Facebooks Mark Zuckerberg, Teslas Elon Musk och Microsofts Bill Gates har tidigare gått ut som starka förespråkare, och nu har även Amazons grundare Jeff Bezos anslutit sig.

Dagens Industris reporter Andreas Cervenka skriver i en kommentar från Silicon Valley om de robotar som redan trängt undan hundratusentals jobb:

– 100 000 paketplockare som aldrig kommer att klaga på tunga lyft och korta lunchraster jobbar redan i Amazons omlastningscentraler.

Andreas Cervenka konstaterar att när Amazon dessutom utvecklar drönare som kan leverera varor direkt till kunderna börjar Jeff Bezos nymornade intresse för hur framtidens arbetslösa ska försörjas plötsligt framstå som logisk.

Joakim Bornold ser debatten som positiv.

– Frågan om medborgarlön är oftast negativt laddad i Sverige, men egentligen är det ju positivt om vi människor slipper göra tunga fysiska jobb för att istället göra saker som vi vill göra, säger han.

– Men då måste man se till att styra det så att det gynnar alla.

Miljarder i utebliven skatt

Bill Gates och Jeff Bezos tillhör de fem rikaste människorna i världen, och it-jättarna har fått kritik för att redovisa stora delar av sina intäkter i skatteparadis.

EU-kommissionen kräver till exempel att Irland ska hämta in 124 miljarder kronor i obetald skatt från Apple.

Även Luxemburg har ställts inför liknande krav där Amazon ska ha fått otillåtna skattelättnader på en tredjedel av bolagets vinst.

Men bolagen och länderna har konsekvent satt sig på tvären.

– Det är lite läskigt när bolagen blir så stora att de kan börja diktera och ställa krav. Men när företagen blivit som stora, svarta hål som slukar upp allt, då kommer politikerna vara tvungna att agera på riktigt, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Läs vidare på nästa sida: Så stor omsättning har it-jättarna