Hoppa till innehållet

Ekonomi

Hon organiserar ”den folkliga ekonomin”

Analia Cabaña är samordnare av informella arbetare i Buenos Aires-förorten Moreno. ”Jag  är 32 år och har stått  i kassa, som sömmerska, i festlokal – alltid utan vit anställning.”
Analia Cabaña är samordnare av informella arbetare i Buenos Aires-förorten Moreno. ”Jag är 32 år och har stått i kassa, som sömmerska, i festlokal – alltid utan vit anställning.” Bild: Bild: Jon Weman

Dagens ETC.

Den informella sektorn blir allt större i takt med Argentinas lågkonjunktur. Medan delar av vänstern fokuserar sin kritik på det ekonomiska system som göder ojämlikheten, finns andra som arbetar praktiskt med att bygga en organisation för den informella sektorn. ”Vi vill att en större andel av vad vi producerar ska bli kvar i våra egna händer”, säger Analia Cabaña, samordnare av informella arbetare i Buenos Aires-förorten Moreno.

De senaste åren har en förkortning synts allt mer frekvent i nyheterna och den samlar allt längre kolonner i demonstrationerna i Argentina: CTEP, Confederacion de Trabajadores de la Economia Popular (På svenska: Federationen för Arbetare i den Folkliga Ekonomin). Från sitt grundande 2014 har organisationen ryckt fram som den vid sidan om de traditionella fackföreningarna viktigaste folkrörelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser