Hoppa till innehållet

Ekonomi

Hit går dina pengar när matpriserna stiger

Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

Efter ett år med lugnare prisökningar har det nu blivit dyrare att äta igen. Klimatkrisen, kriget i Ukraina och pendlande valutor påverkar priset i olika delar av kedjan från producent till konsument.

Men enligt tankesmedjan Arena idés chefsekonom Elinor Odeberg finns en annan variabel i ekvationen. Ockerpriser.

– Företagen har ett nytt prissättningsbeteende. Man för över kostnadsökningarna på konsumenterna, säger hon till Dagens ETC.

Förra veckan kom nyheten att svenskarna äter allt mindre frukt och grönsaker. Det är statistik från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel som visar att försäljningen av frukt och grönt förra året minskade med 4,1 procent. Totalt har försäljningen mellan 2021 och 2023 minskat med nästan 13 procent. Vilket i praktiken betyder att konsumtionen nu ligger under Livsmedelsverkets rekommendationer om 500 gram frukt och grönt per person och dag. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln