Ekonomi.

2020-01-15 13:00
Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare Äkta vara. / Några av kandidaterna. Bild: PO Eriksson/Äkta vara
Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare Äkta vara. / Några av kandidaterna.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är varorna som tävlar om att bli årets matbluff

Sojagrädde nästan utan soja, mjöl med bara en liten andel mjöl, och briochebröd som saknar de ingredienser som kännetecknar brioche.

Det är några av de matvaror som kan vinna pris som årets matbluff.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den som har köpt hamburgare på någon hamburgerrestaurang de senaste åren har förmodligen inte kunnat undvika briochebrödet. Det franska brödet har på många håll blivit en självklarhet att stoppa burgaren i.

Men vad är brioche egentligen? Jo, enligt den franska traditionen en brödbulle som bakas med mycket smör och ägg. Trots det saknas både smör och ägg i Pågens Brioche hamburgerbröd.

Ingredienserna är i princip de samma som i deras vanliga bröd – förutom sesamfrön. Hamburgerbrödet är nu en av fem varor som kan få utmärkelsen årets matbluff. En ganska typisk kandidat:

– Gemensamt för i alla fall fyra av varorna är att orden de marknadsförs med går att ifrågasätta. Tar man reda på vad bricohe är till exempel, så stämmer det ju inte med ingredienserna i det här brödet. Eller blåbärssaften som heter Rå. Enligt alla vi frågat betyder Rå att saften inte är upphettad, men denna är det, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, som ligger bakom Årets matbluff.

Mjöl utan mjöl

Även Sempers glutenfria bovete- och teffmjöl har ett vilseledande namn. Mjölet är i själva verket en bakmix, med bara 23 procent bovete och tre procent teff. Också Alpros vispbara sojagrädde framstår som något det inte är – grädden innehåller bara två procent soja. Det är betydligt mindre än deras vanliga grädde som innehåller 8 procent soja. Istället utgörs hela 25 procent av palmolja.

Den sista kandidaten är Skånemejeriers yoghurt som heter Bara yoghurt frukt och bär, hallon och jordgubb. På förpackningen står ”20 procent frukt och inget tillsatt socker”. Mängden hallon och jordgubb är dock mindre än 10 procent, och yoghurten har sötats med juicekoncentrat.

Fakta

• Fem år i rad har Äkta vara arrangerat omröstning om Årets matbluff

• I år var nomineringarna fler är någonsin – 162 stycket

• Vinnaren utses genom en omröstning som pågår till och med 20 januari, 22 januari avslöjas resultatet.

Kandidaterna

Pågen – Brioche hamburgerbröd

Semper – Gluten free Bovete & Teff mjöl

Rå – Blåbär

Alpro – Cuisine soya vispbar

Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb