Den som har köpt hamburgare på någon hamburgerrestaurang de senaste åren har förmodligen inte kunnat undvika briochebrödet. Det franska brödet har på många håll blivit en självklarhet att stoppa burgaren i.
Men vad är brioche egentligen? Jo, enligt den franska traditionen en brödbulle som bakas med mycket smör och ägg. Trots det saknas både smör och ägg i Pågens Brioche hamburgerbröd.
Ingredienserna är i princip de samma som i deras vanliga bröd – förutom sesamfrön. Hamburgerbrödet är nu en av fem varor som kan få utmärkelsen årets matbluff. En ganska typisk kandidat:
– Gemensamt för i alla fall fyra av varorna är att orden de marknadsförs med går att ifrågasätta. Tar man reda på vad bricohe är till exempel, så stämmer det ju inte med ingredienserna i det här brödet. Eller blåbärssaften som heter Rå. Enligt alla vi frågat betyder Rå att saften inte är upphettad, men denna är det, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, som ligger bakom Årets matbluff.
Mjöl utan mjöl
Även Sempers glutenfria bovete- och teffmjöl har ett vilseledande namn. Mjölet är i själva verket en bakmix, med bara 23 procent bovete och tre procent teff. Också Alpros vispbara sojagrädde framstår som något det inte är – grädden innehåller bara två procent soja. Det är betydligt mindre än deras vanliga grädde som innehåller 8 procent soja. Istället utgörs hela 25 procent av palmolja.
Den sista kandidaten är Skånemejeriers yoghurt som heter Bara yoghurt frukt och bär, hallon och jordgubb. På förpackningen står ”20 procent frukt och inget tillsatt socker”. Mängden hallon och jordgubb är dock mindre än 10 procent, och yoghurten har sötats med juicekoncentrat.