Ekonomi.

2017-09-12 12:30
 • Minecraft.
  Minecraft.
 • Den svenska datorspels­branschen fortsätter växa.
  Den svenska datorspels­branschen fortsätter växa.
 • Angry Birds 2.
  Angry Birds 2.
 • Candy Crush Saga.
  Candy Crush Saga.

Här är Sveriges största spelsuccéer

Tennisen på 80-talet. Musiken på 90-talet. Lisbeth Salander på 00-talet. Och nu dataspelen på 10-talet. Svenska framgångssagor. Och med tanke på intresset från både utland och regering är det inget som tyder på att undret kommer att mattas av.

 

Den svenska dataspelsbranschen tycks befinna sig i en loop som spinner upp mot himlen. Från 3,7 miljarder i omsättning 2012 till 12,4 miljarder fyra år senare. Inklusive en instoppad bomb däremellan – Microsofts köp av Minecraft-utvecklaren Mojang för nästan 20 miljarder kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Visserligen tappade tillväxten något i tempo mellan 2015 och 2016, då branschen endast växte med sex procent, men det är å andra sidan ”en siffra som i de flesta andra sammanhang skulle betraktas som en stor framgång”, som Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, uttrycker det i organisationens Spelutvecklarindex 2017.

Ljus framtid

Branschen blickar också framåt med tillförsikt. Världsmarknaden fortsätter växa – men Sverige växer snabbare. På börsen har de dataspelsföretag som vågat ta klivet in utvecklats bättre än både index och börsnoterade utvecklare i andra länder. Och när brittiska The Guardian i samband med världens största spelmässa Gamescon 2017 utsåg de elva bästa spelen var fyra av dem svenska.

På tal om fräscha pengar har regeringen branschen på sin radar. I veckan talade EU- och handelsminister Ann Linde (S) på Invest in games, Sveriges viktigaste mötesplats för investeringar i dataspelsföretag. Intresset från hennes sida är inte helt oväntat med tanke på att 97 procent av 2015 års omsättning handlade om export.

Satsar på kultur

– Regeringens exportstrategi omfattar ett batteri av åtgärder för att stärka exporten och öka investeringarna i Sverige inklusive i dataspelsbranschen. Vi gör också en särskild satsning på ett nyinstiftat exportpris för de kulturella och kreativa näringarna, sa hon.

Men siffror, prognoser, kurvor, trender och börsnoteringar å sido. De viktigaste faktorn bakom fortsatt framgång kan vara en helt annan. Jantelagen. Det var åtminstone Per Strömbäcks förklaring till den svenska dataspelsboomen när han intervjuades av webbzinet Polygon i maj 2016.

– Vi har dåligt självförtroende, sa han då och pekade på svenska spelkonstruktörers övertygelse om att de egna skapelserna förmodligen inte är bra nog, att något alltid kan bli lite bättre.

Egentligen självklart

Det plus naturligtvis vädret. Med 800–1 200 millimeter nederbörd per år sitter programmerings­nörden hellre inne och filar på sin kod än andas friskt luft.

Å andra sidan är inte självförtroende en förklaringmodell som bör förkastas i första taget. När världen höjde på ögon­brynen över prislappen för Mojang reagerade svenska konkurrenterna Paradox Interactives vice vd Susana Meza Graham, enligt nyhetsbyrån AP, lite ­annorlunda:

– För oss var det mer som att ”jahaja, Microsoft fick en rätt bra deal där”.

De största spelen

Minecraft (Mojang): I februari 2017 hade 122 miljoner ­människor laddat ned spelet och av dessa ägnade sig 55 miljoner aktivt åt att spela det varje månad.

Battlefield (Dice): I somras nådde Battlefield en personlig milstolpe när statistiken visade att spelet har 21 miljoner aktiva spelare varje månad.

Candy Crush Saga (King): Kings superhit Candy Crush släpptes för fem år sedan och fortsätter prenumerera på topplisteplaceringar. Enligt de senaste siffrorna drar spelet in drygt 12 miljoner kronor – om dagen.

The Division (Massive Entertainment): När det släpptes i mars 2016 drog spelet in 2,7 miljarder kronor de fem första dagarna, vilket gav det en plats på topp 12 över årets mest sålda spel.

Angry Birds 2 (Rovio, som är finskt, men spelet är svenskutvecklat): I slutet av 2015, ett halvår efter att det släpptes, nådde spelet upp till nästan 50 miljoner nedladdningar. Och efter ett antal uppdateringar har spelet legat stadigt på topp-50-listan över mest inkomstbringande spel.