Hoppa till innehållet

Initierat

Hade vi en revolution i Sverige?

”1917 varnades för de arbetare som inte ville välja klassfreden och samförståndets väg, i dag talar man om ett alltmer polariserat samhälle med en brist på förtroende för samhällets institutioner.”
”1917 varnades för de arbetare som inte ville välja klassfreden och samförståndets väg, i dag talar man om ett alltmer polariserat samhälle med en brist på förtroende för samhällets institutioner.” Bild: Bild: TT

Dagens ETC.

Att protestera mot till exempel höga livs­medelspriser innefattar också föreställningar om vad det bör kosta vad som är rättvist. Linn Spross gör en exposé över hur marknaden och moralen har krockat de senaste 100 åren.

Revolution är ett av vår tids mest överanvända ord. Allt möjligt ska revolutionera, från schampon och hudkrämer till heminredning och ljudsystem. För en hacka pengar utlovas en omvälvning i grunden. För det är det ordet betyder. En förändring, att det gamla störtas och något helt nytt träder fram. Därför bär också ordet en ambivalens. Det är svårt att peka på historien och hitta det där ögonblicket som förändrade allt.  Ändå kan vi tydligt se epokskiften. Det är 100 år sedan Sverige stod vid randen av en revolution. Ett annat land, ett land i en brytningstid. Från att i århundranden vara en fattig jordbruksnation till att stå på tröskeln till det moderna samhället och välfärdsstaten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00