Ekonomi.

2020-06-01 21:00
  • Marcus Larsson har skrivit ”De ­lönsamma” om baksidan av marknadsanpassningen av skolorna. Bild: Stefan Jensen
    Marcus Larsson har skrivit ”De ­lönsamma” om baksidan av marknadsanpassningen av skolorna.
Puffetikett
Dagens ETC

Granskar fria skolvalet i ny bok: ”Vinsterna i sig är inte problemet”

Det fria skolvalet och skolkoncernernas massiva vinster förändrar villkoren för hela skolväsendet – och det går ut över likvärdigheten. Den tesen för författaren ­Marcus Larsson fram i sin nya bok ”De lönsamma”. 

”Friskolorna gör vinst genom att ha ett så enkelt elevunderlag som möjligt”, säger han. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Förra året gav Tankesmedjan Balans ut boken ”De effektiva – en bok om varför välfärdens medarbetare går sönder”. Nu kommer uppföljaren ”De lönsamma”, som går igenom baksidorna med marknadsanpassningen av våra skolor. Författaren Marcus Larsson beskriver det som att boken ger en historisk tillbakablick över friskolereformen och hur synen på likvärdighet mellan kommunala och fristående skolor har förändrats över tid.

– Boken kom till av det enkla skälet att jag varit väldigt delaktig i debatten kring skolkoncernernas vinster. Jag var så otroligt trött på svaren jag alltid fick: ”du hatar valfrihet” och ”det där är kommunistpropaganda”. Att man inte ens fick problematisera hur det ser ut gjorde mig så förtvivlad, säger han.           

Så pass förtvivlad att han skrev en tweet om att han minsann skulle skriva en bok bara för att få en chans till att gå igenom frågan ordentligt.

– Sen fick jag en sådan massiv respons på det där, så då var det ingen återvändo, säger Marcus Larsson.  

Huvudtemat i del ett av boken är att de vinstdrivande friskolorna funnit ett effektivt sätt att göra vinst, och att det sättet går ut över hela skolväsendet. 

– Man har hittat ett sätt att göra vinst på, som går ut på att ha ett så enkelt elevunderlag som möjligt. Det är själva systemet bakom hur friskolorna kan plocka ut vinster som jag försöker beskriva i ”De lönsamma”, säger Marcus Larsson.

Vilket inte betyder att han är emot vinster i sig, förtydligar han.

– Vinsterna i sig är inte det stora problemet, utan hur pengarna försvinner iväg, vilka incitament som vinsten ger upphov till i skolvärlden.     

Hets att hålla budget 

Hetsen för att hålla kostnaderna nere drabbar inte bara eleverna i friskolorna, utan lika mycket dem på de kommunala skolorna, framhåller Marcus Larsson. 

– De kommunala skolorna måste ju också hålla budget, så de är en del av samma system. Regeringens särskilda utredare kom fram till att eftersom de kommunala skolorna oftast får ett mer resurskrävande elev­underlag, ska de få åtta procent mer i skolpeng, jämfört med friskolorna. Han fick medhåll av lärarfacken, och det är den tesen jag försöker lyfta fram i boken, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Utdrag från ”De lönsamma” av Marcus Larsson

Tankesmedjan Balans

Startade 2017 med målsättningen att företräda dem som jobbar inom vård, skola och omsorg. Tankesmedjan Balans står fria från politiska partier, fackförbund och andra organisationer.