Ekonomi.

2018-10-15 10:15
Amanda Lundeteg, vd på Allbright. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Amanda Lundeteg, vd på Allbright.
Puffetikett
Dagens ETC

Fler vd-kvinnor i börsbolagen - jämställdheten går framåt

Börsbolagen blir sakta mer jämställda i sina ledningsgrupper. Det framkommer i den årliga Allbright-rapporten som presenterades under måndagen och bland annat visar att antalet vd-kvinnor har ökat med hela 65 procent.

– Vi ser flera positiva tecken, men också flera bakslag. Det är fortfarande 81 vd-män som helt ratar kvinnor, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

28 kvinnor är nu vd för ett börsnoterat bolag i Sverige. Det är ett lyft med hela 65 procent jämfört med i fjol och den högsta siffran någonsin.

Även antalet jämställda ledningsgrupper slår rekord. Inom åtta branscher går jämställdheten framåt i ledningsrummen och kvinnorna utgör nu 23 procent.

Detta är några av slutsatserna stiftelsen Allbrights nya rapport som för sjunde året i rad presenteras.

– Vi ser jämställdhetssteg på flera fronter. För första gången minskar bolagen på både röda och gula listorna, över de mest ojämställda bolagen, medan bolagen på den gröna listan ökar. Det är en positiv utveckling. Det har kommit många nya jämställda bolag som noterats och vi ser en stor ökning av vd-kvinnor, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lovande tecken

I styrelserummen för börsbolagen sitter i dag 34 procent kvinnor, vilket endast är en procentenhet högre än i fjol, men enligt Allbright ändå ett lovande tecken på att styrelserna kan uppnå jämställdhet redan 2024. Men fortfarande är bara 8 procent av styrelseordförandena kvinnor.

På det stora hela är det långt kvar innan börsbolagen är jämställda. I åtta av tio bolag är ledningsgrupperna fortfarande mansdominerade och vart fjärde bolag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper.

– En av fyra vd:ar, samtliga män, ratar alltså kvinnor. Det handlar om 81 bolag. Det är högst anmärkningsvärt för svenskt näringsliv, säger Lundeteg.

Tre olika listor

Allbright delar in de svenska börsbolagen i tre olika listor. Den gröna listan med jämställda bolag når i år en ny toppnivå och går från 39 till 47 bolag, vilket utgör 14 procent av de totala börsbolagen.

Här finns bolag som Humana, Atrium Ljungberg, H&M, Avanza Bank, Wallenstam, Swedbank, ICA, Stora Enso och Academeia. Över hälften av de jämställda bolagen är helt nya på listan.

Amanda Lundeteg är orolig för vad som händer vid en annalkande lågkonjuktur.

– Om vi skulle gå in i en lågkonjunktur och få färre nya bolag på börsen skulle jämställdheten antagligen minska för första gången sedan vi började mäta för sju år sedan. De gamla elefanterna är lite mossiga och kör på i gamla hjulspår.

Röda listan växer

På den gula listan, med bolag som är halvvägs till att bli jämställda, finns 191 bolag, sex av tio börsbolag. Och den röda listan, med bolag utan en endaste kvinna i ledningen ökar alltså i antal till 81 stycken i år.

12 av bolagen delar sistaplatsen på listan, och saknar kvinnor helt i såväl ledning som styrelse. Bland dem finns Eniro, Radisson Hospitality, Africa Oil och Tradedoubler.

– Flera bolag på röda listan avnoteras varje år. Och flera jämställda bolag går bättre. Det finns massor av forskning på att det lönar sig ekonomiskt med jämställdhet. Det ger positiva effekter. Och det har också stor effekt på arbetsplatskulturen, säger Amanda Lundeteg.

Jämställdheten i svenska börsnoterade bolag

Kvinnorna utgör 23 procent av alla ledningsgrupper.

Antalet kvinnliga vd:ar ökar med 65 procent från i fjol till 28 stycken.

34 procent av styrelseledamöterna är kvinnor.

8 procent av styrelseordförandena är kvinnor.

Största jämställdhetsframgångarna görs inom hälsovårds- och finansbranscherna som når 30 procent kvinnor i ledningarna.

Åtta av tio bolag har mansdominerade ledningsgrupper.

Industrisektorn har lägst jämställdhet med 16 procent kvinnor.