Ekonomi.

2020-03-19 13:25
Marie Linder, Hyresgästföreningen. Bild: Hyresgästföreningen / Shutterstock
Marie Linder, Hyresgästföreningen.
Puffetikett
Dagens ETC

Fler barn riskerar vräkas – krav på hyresrabatter för coronadrabbade

De som äger sin bostad kan vänta sig stora lättnader till följd av coronakrisen. Men för de tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt finns inget stödpaket ännu på bordet.

Kronofogden varnar för att fler barn kommer vräkas och Hyresgästföreningen kräver snabba åtgärder.

– Det vore väldigt synd om en pandemi övergår till masshemlöshet, säger Marie Linder på Hyresgästföreningen till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På tisdagen rekommenderade Finansinspektionen att bankerna ska kunna låta bostadsägare pausa eller minska sina amorteringar under en period, om de drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset. Storbanken Nordea har redan lovat sina kunder amorteringsfria månader. 

Men för alla de som bor i hyresrätt, runt en tredjedel av svenska folket, har inga stödåtgärder alls lanserats ännu. Nu kräver Hyresgästföreningen att även de som bor i hyresrätter stöttas. 

– Jag tycker det är allvarligt att man inte ser till alla boende. I debatten har man glömt tre miljoner hyresgäster. Det är väldigt märkligt att man tappar hyresgästerna, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, till Dagens ETC.

Vill se starka åtgärder

Hon vill se en rad olika åtgärder och har bjudit in Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta till samtal i nästa vecka. 

– Vi tror att många branscher där det nu går stora varsel har många hyresgäster och då måste man titta på vad man kan göra för att se till att man klarar hyrorna för dem under den här perioden. Det kan handla om hyresrabatter eller att förstärka bostadsbidraget till exempel. 

Många av de grupper som drabbas hårdast av uppsägningar och varsel just nu har osäkra anställningar inom hotell-, restaurang- och turistbranschen. Enligt Marie Linder är de grupperna överrepresenterade bland hyresgäster. 

– Det kan även röra många människor som bor i andrahandsboende eller otrygga boendeformer, men även de som bor i nyproduktion med väldigt höga hyror. Hur ska de klara av de här hyrorna om de blir uppsagda nu? 

Kronofogden varnar

Samtidigt varnar Kronofogden för att alla de uppsägningar och varsel som följer på grund av den tillfälliga nedmonteringen av ekonomin riskerar leda till att fler barnfamiljer tvingas vräkas från sina bostäder. 

– Det är klart att familjer kommer att påverkas ekonomiskt i den här krisen om de blir permitterade eller förlorar jobben. Har man inte en buffert gör det att riskerna för en sämre ekonomi ökar, säger Kim Jonsson på Kronofogden till GP

Förra året vräktes 467 barn i 238 familjer i Sverige från sina hem, visar färska siffror från Kronofogden, enligt Hem & hyra
I 84 procent av fallen handlar avhysningarna om att familjen inte kunnat betala hyran. För 40 procent av vräkningarna med barn inblandade gäller det skulder på maximalt 10 000 kronor. 

– Det är det man kan känna en stor oro för, och vi måste ta höjd för det. Det vore väldigt synd om en pandemi övergår till masshemlöshet. Det är viktigt att vi skärper upp, speciellt när det gäller barnfamiljer och alla som bor i andrahands eller andra otrygga boendeformer, säger Marie Linder.

Kritisk branschorganisation

Även branschorganisationen Fastighetsägarna är kritiska mot att regeringen under lång tid har gynnat bostadsrättsinnehavare och villaägare med skattelättnader, men inte hyresgästerna. 

– Man har gynnat det ägda boendet, men inte hyresboende. Det borde rättas till på något sätt, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, till SVT

Han tycker att förslaget om anstånd med hyran är en dålig idé, men föreslår istället att regeringen ska införa en coronafond där hyresgäster ska kunna ansöka om pengar. 
– Jag hoppas man har en stor generös inställning om det blir hyresförseningar. Jag skulle bli väldigt besviken om någon blev uppsagd, säger han.

Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH, vill se en hyresfri månad i de kommunala bostadsbolagen. 

– En hyresfri månad inom allmännyttan är en åtgärd som verkligen skulle vara på plats då många som lever på marginalen kan komma att permitteras och kanske inte kommer ha inkomster den kommande månaden, säger han till GP. 

Han öppnar även för att regeringen ska stötta hushållen genom ökade bostadsbidrag.