Ekonomi.

2018-12-04 14:00
  • Jeff Bezos
    Jeff Bezos
  • Demonstration mot Amazon i Berlin, Tyskland, under Black friday förra året.  Bild: AP
    Demonstration mot Amazon i Berlin, Tyskland, under Black friday förra året.
Puffetikett
Dagens ETC

Facken rustar för Amazons inträde i Sverige: ”Måste anpassa sig”

Orimliga arbetsförhållanden, ständig övervakning och motarbetade fackförbund. E-handelsjätten Amazon har knappast gjort sig kända för en välfungerande personalpolitik.

Nu när bolaget är på väg att etablera sig i Sverige är det en utmaning för fackförbunden.

I flera år har det spekulerats i att det amerikanska e-handelsbolaget Amazon är på väg att etablera sig i Sverige. Nu talar mycket för att det faktiskt kommer att bli av, även om det inte skedde i och med Black Friday som många hade spekulerat i.

Bland annat tyder satsningar på serverhallar i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm på att de närmar sig en lansering, liksom att de hört av sig till Postnord för att diskutera leveranser och logistik.

Enligt Dagens Industri har Amazon dessutom startat ett svenskt betalbolag som ansökt hos Finansinspektionen om att få erbjuda betaltjänster. De svenska fackförbunden räknar också de med att Amazon kommer hit.

–  Det är inte för skojs skull som de har ett kontor i Sverige. Även om vi inte vet när de på allvar öppnar här, så räknar vi med att det kommer att ske, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitiks chef på Unionen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kollektivavtal som norm

Amazon finns redan idag i flera länder i Europa – och i samtliga har det också inneburit stora utmaningar för fackförbunden. Framför allt för att Amazon sedan starten har motarbetat all facklig verksamhet. Kollektivavtal vill de inte teckna. Det gör att de berörda facken i Sverige behöver vara förberedda när Amazon kommer hit.

– När det kommer en sådan stor global aktör måste vi vara det, särskilt eftersom vi vet hur de bedriver sin verksamhet i andra länder och hur svårt det har varit att få dem att teckna kollektivavtal. De måste inse att ska de etablera sig måste de följa den svenska och nordiska modellen, säger Johan Lindholm, ordförande för Seko Posten.

Även Handels har förberett sig genom kontakt med sina systerförbund i Europa, och genom att följa hur Amazon agerar på andra platser. Men också genom att få svenska e-handelsföretag att teckna kollektivavtal.

– Vår strategi är att kollektivavtal ska vara norm inom svensk e-handel. Då blir det mycket lättare för oss att ta kampen om Amazon kommer hit. Vi får med oss företagen på att det blir en ojuste konkurrens, och att det enda som gäller är att teckna kollektivavtal och bli en del av det svenska systemet, säger Sofia Stenfeldt, chef för Handels e-handelsprojekt.

Hon menar dock att det inte är säkert att Amazon kommer att ha ett eget lager och egen distribution här. I stället kan det handla om att de öppnar en svensk sajt, men fortsätter att ha leveranser från exempelvis Tyskland. I så fall blir de svenska fackförbundens roll inte densamma.

”Måste anpassa sig”

Även Transportarbetareförbundet ser det som ett möjligt scenario, men menar samtidigt att de måste vara förberedda på att Amazon bygger terminaler och lager i Sverige.

– De är kända för att i ett första skede köpa transporttjänster av andra, för att sedan, när de har tillräcklig kunskap om transporterna, sätta upp egna transporttjänster. Där måste vi i så fall vara med. Den främsta utmaningen för oss blir då att få dem att teckna kollektivavtal, säger Peter Lövkvist, internationell chef på Transport.

Han menar att man måste undvika att Amazon som arbetsplats blir som i exempelvis USA och England.

–  Därifrån vet vi en hel del om hur de är som arbetsgivare, minsta rörelse mäts genom övervakning för att man ska vara säker på att allt packas så fort som möjligt, och vi har sett rapporter om att folk svimmar av utmattning efter arbetspass på tolv till 14 timmar. Ska de etablera sig här måste de anpassa sig efter vår marknad, säger Peter Lövkvist.

Bättre förutsättningar

Samtidigt tror fackförbunden att det faktum att den svenska model­len är stark, kommer göra att förutsättningarna för att få Amazon att teckna kollektivavtal är bättre här.

– Bara en sådan sak som att de anställda i branschen är vana vid att det finns kollektivavtal och vid att organisera sig fackligt ger oss en bra grund att stå på. Företag som vill vara verksamma här är beroende av att vara konkurrenskraftiga även när det gäller att locka personal, säger Henrik Ehrenberg på Unionen.

Läs vidare på nästa sida: Amazon och konflikterna

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Amazon

Amerikanskt e-handels- och molntjänstföretag, grundat 1994
av Jeff Bezos.

Världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Började som en bokhandel online, men idag säljer de det mesta.

2017 omsatte Amazon 177,87 miljarder dollar (drygt 1 565 miljarder kronor).

Amazon är världens fjärde högst värderade börsnoterade företag och den näst största arbetsgivaren i USA, med 566 000 anställda.

De har separata näthandelsbutiker i USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, Spanien, Nederländerna, Australien, Brasilien, Japan, Kina, Indien och Mexiko.