Ekonomi

Ekonomisk teori för klimatet en storsäljare i USA

För att Modern Monetary Theory ska kunna anammas utanför USA, såväl för att rädda klimatet som för att göra ett börsklipp, krävs att dess förespråkare bättre bemöter kritiken att teorin bara håller för länder med starka världsvalutor, som USA eller Japan.
För att Modern Monetary Theory ska kunna anammas utanför USA, såväl för att rädda klimatet som för att göra ett börsklipp, krävs att dess förespråkare bättre bemöter kritiken att teorin bara håller för länder med starka världsvalutor, som USA eller Japan. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

ETC nyhetsmagasin. Modern Monetary Theory vill revolutionera synen på vad som är möjligt för den ekonomiska politiken. Nu sprids teorin världen över från USA, hand i hand med visionen om ett massivt statligt investeringsprogram för klimatet – en Green New Deal. Frågan är om teorin är redo att bära den svenska klimatomställningen.

Kristofer Dittmer

Kritiken om att den svenska regeringens ekonomiska muskler förtvinar i onödan under en självpåtagen tvångströja är inte ny. Sommaren 2016 beslutades att den offentliga sektorn från och med i år ska spara en tredjedels procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel. Alla riksdagens partier ställde sig bakom uppgörelsen, utom Sverigedemokraterna, som ville behålla det tidigare målet om 1 procents överskott. Regeringen hade egentligen velat se ett balansmål, men enligt uppgörelsen ska målet ligga där det ligger i två mandatperioder. Överskottsmålet har länge kritiserats av fackföreningsrörelsen. Och motståndet mot partilinjen växer såväl inom Vänsterpartiet som kring S-föreningen Reformisterna inom Socialdemokraterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Kristofer Dittmer