Ekonomi.

2020-03-25 08:25
Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för AB Volvo. Bild: Thomas Johansson/TT / Björn Larsson Rosvall/TT
Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för AB Volvo.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter massiva kritiken – AB Volvo skjuter upp stämman

Trots permitteringar ville företaget dela ut 12 miljarder. Nu skjuts beslutet upp: ”Vill utvärdera hur situationen utvecklas.”

Kritiken mot AB Volvo har varit hård sedan Dagens ETC i måndags rapporterade att koncernen planerade en utdelning på 12 miljarder till ägarna trots att 20 000 anställda permitteras med ekonomiskt stöd från staten.

Nu har AB Volvos styrelse beslutat skjuta upp bolagsstämman, som skulle ha hållits den 8 april, skriver de i ett pressmeddelande. Man backar inte från förslaget till utdelning, men skjuter nu alltså beslutet på framtiden.

Orsaken sägs vara ”de osäkra och accelererande konsekvenserna av coronaviruset”, som kommer få ”en väsentligt negativ påverkan på koncernens finansiella utveckling”.

– Vi följer från styrelsens sida noga utvecklingen kring hur den mycket svåra situation som världen befinner sig i påverkar Volvokoncernen och dess efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Vi anser att det i dagsläget är ansvarsfullt att skjuta på årsstämman, för att utvärdera hur situationen, säger AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

Årsstämman måste enligt lagstiftningen hållas senast den 30 juni.

Dagen innan beslutet att skjuta upp stämman sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens ETC att han trodde att Volvos styrelse skulle ”ta sitt förnuft till fånga”, och det enda rätta är att slopa utdelningar i dagsläget. Det gäller också andra bolag som nu får stöd av staten genom systemet för korttidspermitteringar, menade han.

– Man kan inte få statsbidrag i ena änden och dela ut pengar till sina ägare i den andra.

Karl-Petter Thorwaldsson tycker att man kan överväga lagstiftning som sätter stopp för utdelningar i bolag som tar emot permitteringsstöd under coronakrisen.

– Men den typen av lagstiftning är komplicerad, och därför är det bättre att vädja till företagens förnuft, säger han.