Hoppa till innehållet

Corona

De blir stenrika på coronavaccinen

Stéphane Bancel, vd för amerikanska bioteknikföretaget Moderna.
Stéphane Bancel, vd för amerikanska bioteknikföretaget Moderna. Bild: Bild: Andrew Harnik/TT/AP

Dagens ETC.

Företagen med patent på coronavaccin gör allt större vinster som gör flera till miljardärer – pengar som hade räckt till att vaccinera världens fattiga befolkning. Här är nio personer som blivit dollar­miljardärer på vaccinen.

WHO har varnat för att den­ globala fördelningen av covid-­vaccin kan bli ett ”katastrofalt moraliskt misslyckande” om man inte fördelar vaccinet mer rättvist mellan fattiga och rika länder.
Men flera länder inom G20 är oeniga om hur långt man ska gå kring ett vaccinsamarbete.

Samtidigt som det vanligtvis patentförespråkande USA aviserat att man tillfälligt kan tänka sig att lyfta patentskyddet så bromsar Storbritannien och Tyskland förslaget eftersom de menar att det är komplext och svårt rent högteknologiskt att tillverka vaccin.

– Ett undantag skulle göra det möjligt för fler kvalificerade tillverkare runt om i världen att producera fler doser. Hundra utvecklingsländer däribland det vaccinproducerande Indien har föreslagit det, säger Elin Williams, pressansvarig på hjälporganisationen Oxfam.

Samtidigt blir allt fler företrädare för läkemedelsbolagen med monopol på coronavaccin allt rikare när aktierna i bolagen stiger, något som gör det möjligt för bolagen att kontrollera utbud och pris. Forbes har nyligen gjort en lista med nio nya miljardärer, som toppas av Modernas vd Stéphane Bancel.

– Stéphane Bancels förmögenhet räcker till att köpa tillräckligt med doser för att ­vaccinera 113 miljoner människor. Varje enskild dos kostar 19 dollar, enligt ett genomsnittlig medelvärdeskostnad, säger Elin Williams. De nio nya dollarmiljardärerna har tillsammans en nettoförmögenhet på 19,3 miljarder dollar, vilket räcker till att vaccinera alla människor i världens låginkomstländer, där hittills endast 0,2 procent vaccinerats.

Forbes lista över de nio nya vaccinmiljardärerna

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln