Ekonomi.

2020-04-01 15:04
Foto: Press/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Chefsekonomen: Inför medborgarlön

Krisen världen just nu möter är unik, och måste mötas med unika lösningar. Det säger ekonomen Andreas Wallström, som anser att Sverige bör införa medborgarlön för alla i arbetsför ålder för att stimulera ekonomin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hittills har regeringen beslutat om en rad ekonomiska insatser för att hantera coronakrisen, och fler beslut väntar. Men Anders Wallström som är tillförordnad chefsekonom på Swedbank menar att det krävs mer.

– De åtgärder som regeringen beslutat om är i grunden bra, men de borde kommit snabbare och de borde varit generösare, säger han.

För att förslaget om medborgarlön ska vara genomförbart nu, när det behövs, menar Andreas Wallström att det ska hållas enkelt. Samma summa till varje person i arbetsför ålder.

– Vi borde införa medborgarlön. För dem som står utan arbete idag och behöver det här stödet för basala utgifter som hyra och mat behövs det nu. Men också för dem som har kvar sina jobb som får mer i pengar i fickan. När det då vänder sen så kommer vi ha mer pengar att spendera på att exempelvis äta på restaurang eller bo på hotell.

Idén med att stimulera ekonomin genom pengar till befolkningen är inte ny, men har väckts till liv sedan coronakrisen slagit mot ekonomin. Andreas Wallström menar att krisen på många sätt är unik, och att nya metoder därför måste prövas. Att Sverige ska ta på sig det tycker han är självklart.

– Vi kan våga testa det här, vår statsskuld är så låg att vi klarar det.

Sveriges statsskuld är ungefär 35 procent av BNP. Andreas Wallström poängterar att vi just därför står väldigt starka, jämfört med många andra länder. Han har räknat på 10 000 kronor i månaden, under tio månader. Totalt landar det på 500 miljarder kronor, motsvarande tio procent av BNP.

– I den här maktekonomiska världen så är det inte så mycket pengar och vi har råd att öka statsskulden. Det är därför det är vi som ska göra det här experimentet.

Flera har uttryckt att bankerna bör gå in med en utbetalning till befolkningen, men det avfärdar Andreas Wallström.

– Det här ska inte vara välgörenhet utan jag vill se politiker som driver det.