Ekonomi.

2020-01-13 13:31
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors anser att löneökningarna har varit för låga under lång tid. Foto:TT
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors anser att löneökningarna har varit för låga under lång tid.
Puffetikett
Dagens ETC

Calmfors: Facken har för låga lönekrav

Fackens lönekrav är för låga och kan bidra till bristen på arbetskraft. Det säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som tidigare gjort sig känd som en förespråkare för lönedumpning, inför årets avtalsrörelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nya avtal ska vara på plats till slutet av mars, då de nuvarande kollektivavtalen inom industrin går ut, och förhandlingarna är igång. Facken har krävt en löneökning med tre procent och motbudet från arbetsgivarna har varit ”låga ökningar, men mer än noll”. Lars Calmfors säger att lönerna inte har ökat tillräckligt mycket de senaste åren, enligt Arbetet.

– De låga löneökningarna har bidragit till den bristsituation som vi har på arbetskraft i dag, och därmed till en ineffektiv fördelning av arbetskraften mellan olika delar av ekonomin, säger han.

Han menar även att fackets krav på tre procent är för lågt, rimligare vore det med 3,5 procent – en siffra han fått genom att lägga ihop företagens normala produktivitetsökning och näringslivets prisökningar, förutsatt att de följer Riksbankens inflationsmål på två procent.

Arbetsvillkor i centrum för Seko

På annat håll i avtalsrörelsen har spårbranschen diskuterat sina krav inför Sekos nya avtal. Här diskuteras nya sätt att skydda medlemmarnas arbetsvillkor, speciellt efter erfarenheter från upphandlingen av Pågatågen. I samband med att Arriva Sverige tog över efter Arriva Tåg i december 2018 omvandlades tjänsterna på tågen från tågvärdar till kundvärdar och samtidigt sänktes lönerna kraftigt, skriver Sekotidningen.

Samtidigt är arbetstider en het fråga för Seko.

Kräver 3,0 procent

Facken inom industrin kräver en lönehöjning på 3,0 procent med individgaranti på minst 530 kronor per månad. Det är dessa avtal som kommer att sätta märket och alltså utgöra löneramarna för alla andra avtalsförhandlingar.