Ekonomi.

2020-01-13 13:31
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors anser att löneökningarna har varit för låga under lång tid. Foto:TT
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors anser att löneökningarna har varit för låga under lång tid.
Puffetikett
Dagens ETC

Calmfors: Facken har för låga lönekrav

Fackens lönekrav är för låga och kan bidra till bristen på arbetskraft. Det säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som tidigare gjort sig känd som en förespråkare för lönedumpning, inför årets avtalsrörelse.

Nya avtal ska vara på plats till slutet av mars, då de nuvarande kollektivavtalen inom industrin går ut, och förhandlingarna är igång. Facken har krävt en löneökning med tre procent och motbudet från arbetsgivarna har varit ”låga ökningar, men mer än noll”. Lars Calmfors säger att lönerna inte har ökat tillräckligt mycket de senaste åren, enligt Arbetet.

– De låga löneökningarna har bidragit till den bristsituation som vi har på arbetskraft i dag, och därmed till en ineffektiv fördelning av arbetskraften mellan olika delar av ekonomin, säger han.

Han menar även att fackets krav på tre procent är för lågt, rimligare vore det med 3,5 procent – en siffra han fått genom att lägga ihop företagens normala produktivitetsökning och näringslivets prisökningar, förutsatt att de följer Riksbankens inflationsmål på två procent.

Arbetsvillkor i centrum för Seko

På annat håll i avtalsrörelsen har spårbranschen diskuterat sina krav inför Sekos nya avtal. Här diskuteras nya sätt att skydda medlemmarnas arbetsvillkor, speciellt efter erfarenheter från upphandlingen av Pågatågen. I samband med att Arriva Sverige tog över efter Arriva Tåg i december 2018 omvandlades tjänsterna på tågen från tågvärdar till kundvärdar och samtidigt sänktes lönerna kraftigt, skriver Sekotidningen.

Samtidigt är arbetstider en het fråga för Seko.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kräver 3,0 procent

Facken inom industrin kräver en lönehöjning på 3,0 procent med individgaranti på minst 530 kronor per månad. Det är dessa avtal som kommer att sätta märket och alltså utgöra löneramarna för alla andra avtalsförhandlingar.