Hoppa till innehållet

Analys / Mattias Göthberg

Andra aktiebolag är möjliga

H&M:s årsstämma biföll styrelsens förslag om en utdelning på drygt 7,6 miljarder kronor till storägarna familjen Persson, med Stefan och Karl-Johan i spetsen. Minimilönen för den som syr kläderna i Bangladesh är motsvarande 856 kronor i månaden.
H&M:s årsstämma biföll styrelsens förslag om en utdelning på drygt 7,6 miljarder kronor till storägarna familjen Persson, med Stefan och Karl-Johan i spetsen. Minimilönen för den som syr kläderna i Bangladesh är motsvarande 856 kronor i månaden. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

ETC nyhetsmagasin.

I dag tas det för givet att aktiebolag bedrivs i syfte att generera vinst till ägarna. Så behöver det inte vara. Lagen kan ändras så att bolagen tvingas balansera investerarnas intresse med andra berörda parters och hålla verksamheten inom planetens gränser.

Under vårens bolagsstämmor har det haglat klyschor om hur bolagen arbetar för att ta ansvar för anställda, för att uppnå miljömål och värna mänskliga rättigheter. Mycket av arbetet är hedervärt men gränsen för samhällsansvaret går i regel när det riskerar att gå ut över ägarnas vinster. Det blev svart på vitt när modejätten H&M höll bolagsstämma den 7 maj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln