Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi tar ansvar för klimatet när Kristersson abdikerat

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Bild: Nicklas Thegerström/TT

Dagens ETC

Tidö-regeringen är en mardröm för klimatet. Ulf Kristersson regerarar på SD-nåder och fattar destruktiva beslut. Men i Sveriges storstäder pågår klimatomställningen för fullt, skriver rödgröna från Göteborg, Uppsala och Stockholm.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Allt fler svenskar har börjat se effekterna av ett förändrat klimat. Vintrarna har blivit grönare, somrarna hetare och översvämningarna vanligare. Det är bara en försmak av vad som väntar i en nära framtid.

Samtidigt styrs Sverige av en höger­regering som sitter på Sverige­demokraternas nåder. Det är ett recept på klimatpolitisk katastrof.

På historiskt kort tid har regeringen lagt ner Miljödepartementet, tagit bort klimatbonusen för elbilar, skrotat planerna på höghastighetståg och stoppat införandet av ett klimatsmart reseavdrag. Några alternativa lösningar har väljarna inte sett röken av.

SVT:s senaste partiledardebatt var inget undantag. Statsminister Ulf Kristersson (M) började med att hålla med om att Sveriges klimatmål är viktiga, men fortsatte sedan med att presentera politik för att öka klimatutsläppen. Det är häpnadsväckande.

Statsministern verkar hoppas att någon annan ska ta ansvar för klimatet när regeringen väljer att abdikera. I så fall har vi goda nyheter för Kristersson. I Sveriges storstäder pågår klimatomställningen för fullt.

M–KD–L-regeringen verkar vara övertygade om att morgondagen stavas bensin och diesel. I Stockholm, Göteborg och Uppsala plan­erar rödgröna styren istället för städer med färre bilar, bättre luft och mer utrymme för folkliv.

Tillsammans satsar vi flera miljarder kronor på att göra det enklare att promenera, cykla och ta bussen eller spårvagnen. Vi bygger städer att trivas i – och minskar klimatutsläppen på köpet.

Regeringens energipolitik fortsätter att vara splittrad och osammanhängande. Ena stunden säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att vind­energin ska växa. Nästa stund säger SD­företrädare att Sverige borde riva sina vindkraftverk.

I Stockholm, Göteborg och Uppsala finns det ingen tvekan om vart vi är på väg. Vi växlar upp energieffektiviseringen, sätter solceller på taken, utvecklar energilagringen och investerar i vindkraft. Sveriges storstäder sjuder av grön energi.

Vi vet vad som behöver göras för att minska klimatutsläppen. Det enda som krävs är tillräckligt mod och politisk vilja. M, KD, L och SD har visat att de saknar båda. Det gör regeringen till en mardröm för klimatet.

Lyckligtvis kommer progressiva kommuner runtom i Sverige att fortsätta leda den gröna omställningen. Ulf Kristersson och Romina Pourmokhtari är välkomna på studiebesök – om de får lov för Jimmie Åkesson (SD).