Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi ropar varg – men det är för att vargen är här

”Om vi står inför en kris som hotar vår egen existens måste vi väl kunna göra någonting?”, frågar debattören.

”Om vi står inför en kris som hotar vår egen existens måste vi väl kunna göra någonting?”, frågar debattören.

Bild: Piyaset/Shutterstock

Dagens ETC.

Vårt hus brinner. Vi är på väg mot klimathelvetet. Vi går när vi borde springa. Nu eller aldrig. Om vi står inför en kris som hotar vår egen existens måste vi väl kunna göra någonting? skriver Sofie Dahlqvist (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi ropar varg, menar vissa. Men vi ropar varg för att vargen är här. ­Vargen har varit här ett bra tag nu. Vi ropar varg för att vargen är dödligt nära nu.

FN:s klimatpanel redovisar sin senaste rapport. Det ser inte ljusare ut. Vi ser inte ut att nå målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Klimatpanelens forskare uppskattar det till 2,7 graders uppvärmning vid sekelskiftet. Havsisarna smälter snabbare än forskarna trott. Glaciärerna smälter snabbare än forskarna trott. ­Uppvärmning går snabbare än forskarna trott.

I måndags presenterade FN:s klimatpanel dessa senaste mardrömsscenarion. Ändå pågår livet. Lika tragikomiskt som i en Ruben Östlund-film fortsätter livet. Jag roar mig. Jag skrattar. Jag dricker vin. Samtidigt som jag befinner mig mitt i krisen.

Och visst är det tragikomiskt. Det är nästan som ett skämt. Ett riktigt dåligt, skruvat skämt. Vi är på väg att förstöra förutsättningarna för mänskligt liv, och en massa annat liv, på vår enda planet. Människor dör just nu i värmeböljor, översvämningar, extremväder och svält till följd av extrem torka. Nationer försvinner under en höjd havsnivå och människor försätts på flykt från sina hem. Och ändå pågår livet.

Jag har hört att man inte ska vara alarmistisk. Men jag är förbryllad. Och jag är ledsen. Varför gör vi såhär med vårt enda hem? Varför gör vi såhär med varandra?

När jag pratar med politiker från andra partier resonerar de som om de är bakbundna av yttre omständigheter. Det är för dyrt att göra si. Det är för radikalt att göra så. Men vilka är det som bestämmer dessa yttre omständigheter om inte de folkvalda politikerna? Är vi bakbundna av oss själva? Om vi står inför en kris som hotar vår egen existens måste vi väl kunna göra någonting?

Min vän sa att historien säger att människan har svårt att förstå när man befinner sig mitt i krisen. Jag vill få dig förstå att vi befinner oss mitt i krisen.

Det är tragikomiskt för att det är inte försent, än. Jag älskar att leva. Jag älskar att umgås med mina vänner, min familj, mina syskonbarn, personer jag håller kär. Jag tycker om att möta andra människor, att känna solen värma i ansiktet eller vinden i håret. Varför ska vi ge upp?

Vi får inte ge upp. Vi måste resa oss. Säga ja till det som är värdefullt i livet. Säga nej till sådant som bryter ner vår jord och varandra. Det borde vara enkelt.