Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste sätta stopp för Cementa!

Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC nyhetsmagasin.

Politiker skyddar Sveriges näst största utsläppare Cementa, och anpassar miljölagarna efter företaget istället för att se till att kalkbrytningen i Slite avbryts. Därför måste vi ta till direkt aktion för att rädda grundvattnet på Gotland, skriver organisationen Take Concrete Action.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Planeten brinner, Gotlands vatten sinar och politikerna tittar bara på. Eller de snarare hejar på. När mark– och miljödomstolen vägrade ge tillstånd för fortsatt kalkbrytning i Slite så klev riksdagen in och förlängde tillståndet ändå. Det skickar en tydlig signal: När företag överträder miljölagarna är det miljölagarna som ska ändras, inte företagen. Inte ens grundlagen går säker. Andra företag har nu anledning att förvänta sig liknande behandling. När hela riksdagen skyddar Sveriges näst största utsläppare så är det dags att inse att en passiv tro till staten inte tar oss någonstans. Därför stänger vi ner Cementa den 25–27 augusti.

Det är inga nyheter att grundvattnet på Gotland länge varit hotat av kalkbrytningen i Slite. Redan för 11 år sedan var mark- och miljödomstolen skeptiska till att låta Cementa fortsätta kalkbrytningen, och därför fick företaget bara ett tillstånd på 10 år (som löpte ut 31 oktober 2021) istället för det tjugoåriga tillstånd de hade ansökt om. Det har alltså aldrig varit en fråga om ifall Cementa kan fortsätta sin kalkbrytning i all evighet, utan snarare om när den bör avslutas. När vi klimataktivister pekar på det ohållbara i situationen, så anser vi även att det är vissa som ska hållas ansvariga för problemen. Det är staten och Heidelberg Cement (Cementas ägare) som har haft huvudansvaret att se till att en omställning kan ske utan att det drabbar vanligt folk.

Ludwig Merckle, delägare av Heidelberg Cement, med en förmögenhet på totalt 5,8 miljarder dollar, har uppenbarligen tillräckligt med pengar för att kompensera de arbetare som kan tänkas förlora jobbet tillfälligt i samband med en grön omställning. Varför pratar inte makthavarna om det?

Istället använder de sig av ”jobben vs. klimatet”-narrativet.

De företag som profiterar på miljöförstörelse kommer inte att vilja stoppa den. Detta är en av huvudanledningarna till att klimatkrisen inte kan lösas inom kapitalismen. Vi i arbetarklassen tvingas lönearbeta för att överleva, men samtidigt äventyras vår överlevnad av utsläppen från industrierna som många av oss tvingas arbeta i. Ingen ska behöva välja mellan arbetslöshet eller klimatkatastrof, lika lite som att ingen ska behöva välja mellan hemlöshet eller klimatkatastrof. Dessa är falska motsättningar, ett retoriskt knep som just nu används för att så split mellan människor.

Cementa är Sveriges näst största utsläppare. De försöker ofta försvara sig med att de har planer på CCS-teknik (Carbon Capture Storage), som i framtiden förhoppningsvis ska göra det möjligt för Cementa att fånga in koldioxid, skeppa ut det och sedan lagra det under havsbotten. Visst låter det för bra för att vara sant?

Det är det nämligen. Den mest utvecklade anläggningen i världen fångar inte ens upp 100 procent av koldioxiden, drivs enbart i forskningssyfte och går med förlust.

CCS-tekniken är långt ifrån redo för kommersiell användning, och Cementas övrig utsläpp (till exempel svaveloxid) kommer fortsätta förpesta luften. Dessutom saknas en fullständig livscykelanalys: Den nya CCS-fabriken, fartygen som ska skeppa CO2, risker för läckage, vindkraftparken (alternativt kärnkraft) som ska försörja fabriken med el. Allt detta kräver energi och ytterligare utsläpp för att bygga och driva. Hur mycket CO2 släpps ut totalt, hur mycket kommer fångas in och under vilken tidsram? Det har Cementa inga svar på, men ändå utlovar de klimatneutralitet 2030.

Detta är ren greenwashing. Men för politikerna och Cementa är det skitsamma. Så länge det ser ut som att de gör något åt klimatkrisen, spelar det ingen roll att de inte åstadkommer något i praktiken. Vi ser därför inget annat val än att ta saken i egna händer.

Vi i Take Concrete Action mobiliserar i detta nu för att protestera och blockera Cementas produktion den 25–27 augusti.